Skip to the main content

Original scientific paper

Utjecaj različitih količina mliječnog praha na kvalitetu jogurta

Ružica Todorić ; RO "Novosadska mlekara", Novi Sad
Dubravka Bajić


Full text: croatian pdf 669 Kb

page 156-161

downloads: 425

cite


Abstract

Proizvodnja jogurta zauzima veoma značajno mjesto u industrijskoj proizvodnji mliječnih proizvoda kako u svijetu, tako i u nas. Potrošnja ovog proizvoda je u stalnom porastu, a usporedo s ovim primjećuju se i povećani zahtjevi na njegovu kvalitetu. Kao jedna od veoma važnih komponenata kvalitete, pored ostalih je i konzistencija proizvoda. Veoma često, bilo kao posljedica manjeg sadržaja suhe tvari u mlijeku, ili nekog drugog faktora, u tehnološkom procesu izrade, ne uspijeva se u industrijskoj proizvodnji postići željena i zadovoljavajuća konzistencija, pa se proizvođači najčešće odlučuju ovaj nedostatak u kvalitetu eliminirati dodatkom punomasnog ili obranog mliječnog praha.

Keywords

jogurt; kvaliteta; mliječni prah

Hrčak ID:

115521

URI

https://hrcak.srce.hr/115521

Publication date:

1.7.1979.

Visits: 945 *