Skip to the main content

Original scientific paper

Bilanca energije fermentacije

Nedeljko Počuča ; Poljoprivredni fakultet, Trg Dositeja Obradovića 8, 21000 Novi Sad
Branka Bačić


Full text: croatian pdf 336 Kb

page 123-125

downloads: 379

cite


Abstract

Tradicionalni način proizvodnje fermentiranih proizvoda kopiran u suvremenim mljekarama sistematski je mehaniziran fazu po fazu. Još nedavno u literaturi je obrađivan proračun kala kod hlađenja jogurta (Zonji, 1964.) po fazama proizvodnje. Kalo kod hlađenja poslije fermentacije iznosio je 4-6 % od količine gotovog proizvoda. Pod kalom je podrazumijevan gubitak vode u obliku vodene pare, koja je odlazila iz proizvodnje u vanjsku sredinu uslijed razlike u temperaturi. Najnoviji uređaji sa zatvorenim sistemom proizvodnje fermentiranih proizvoda i programiranom tehnologijom proizvodnje postavljaju zadatke na rješavanju problema koji do sada nisu bili aktualni.

Keywords

energija fermentacije; bilanca

Hrčak ID:

115969

URI

https://hrcak.srce.hr/115969

Publication date:

2.4.1982.

Visits: 759 *