Izvorni znanstveni članak
Bilanca energije fermentacije
Nedeljko Počuča
; Poljoprivredni fakultet, Trg Dositeja Obradovića 8, 21000 Novi Sad
Branka Bačić
Sažetak
Tradicionalni način proizvodnje fermentiranih proizvoda kopiran u suvremenim mljekarama sistematski je mehaniziran fazu po fazu. Još nedavno u literaturi je obrađivan proračun kala kod hlađenja jogurta (Zonji, 1964.) po fazama proizvodnje. Kalo kod hlađenja poslije fermentacije iznosio je 4-6 % od količine gotovog proizvoda. Pod kalom je podrazumijevan gubitak vode u obliku vodene pare, koja je odlazila iz proizvodnje u vanjsku sredinu uslijed razlike u temperaturi. Najnoviji uređaji sa zatvorenim sistemom proizvodnje fermentiranih proizvoda i programiranom tehnologijom proizvodnje postavljaju zadatke na rješavanju problema koji do sada nisu bili aktualni.
Ključne riječi
energija fermentacije; bilanca
Hrčak ID:
115969
URI
Datum izdavanja:
2.4.1982.
Posjeta: 974 *