Skip to the main content

Original scientific paper

Proizvodnja kiselo-mliječnih proizvoda sa maslačnom kulturom

Jovan Đorđević ; Poljoprivredni fakultet, Nemanjina 6, 11080 Beograd, Srbija
Dragoslava Mišić
Dušica Petrović
Ognjen Maćej
K. Vujičić


Full text: croatian pdf 890 Kb

page 132-138

downloads: 590

cite


Abstract

Proizvodnja kiselo-mliječnih proizvoda je u stalnom porastu u svijetu i u nas. U našoj zemlji od kiselo-mliječnih proizvoda najviše se proizvode jogurt i kiselo mlijeko koji su zbog duge tradicije u ishrani i stvorenih navika masovno prihvaćeni. U njihovoj proizvodnji kao čiste kulture koriste se termofilne mliječno-kiselinske bakterije S. thermophilus i L. bulgaricus. Kiselo-mliječni proizvodi, kao kefir, acidofilno mlijeko i drugi su neznatno zastupljeni u našoj zemlji.

Keywords

kiselo-mliječni proizvodi; maslačna kultura

Hrčak ID:

115972

URI

https://hrcak.srce.hr/115972

Publication date:

2.5.1982.

Visits: 1.172 *