Izvorni znanstveni članak
Proizvodnja kiselo-mliječnih proizvoda sa maslačnom kulturom
Jovan Đorđević
; Poljoprivredni fakultet, Nemanjina 6, 11080 Beograd, Srbija
Dragoslava Mišić
Dušica Petrović
Ognjen Maćej
K. Vujičić
Sažetak
Proizvodnja kiselo-mliječnih proizvoda je u stalnom porastu u svijetu i u nas. U našoj zemlji od kiselo-mliječnih proizvoda najviše se proizvode jogurt i kiselo mlijeko koji su zbog duge tradicije u ishrani i stvorenih navika masovno prihvaćeni. U njihovoj proizvodnji kao čiste kulture koriste se termofilne mliječno-kiselinske bakterije S. thermophilus i L. bulgaricus. Kiselo-mliječni proizvodi, kao kefir, acidofilno mlijeko i drugi su neznatno zastupljeni u našoj zemlji.
Ključne riječi
kiselo-mliječni proizvodi; maslačna kultura
Hrčak ID:
115972
URI
Datum izdavanja:
2.5.1982.
Posjeta: 1.151 *