Skip to the main content

Review article

Antibakterijska svojstva meda

Ivana Gobin ; Zavod za mikrobiologiju i parazitologiju, Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci, Rijeka
Darinka Vučković ; Zavod za mikrobiologiju i parazitologiju, Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci, Rijeka
Dražen Lušić ; Zavod za zdravstvenu ekologiju, Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci, Rijeka


Full text: croatian pdf 482 Kb

page 150-157

downloads: 2.541

cite


Abstract

Globalni problem bakterijske rezistencije na antibiotike uzrok je potrage za novim antimikrobnim lijekovima. Zbog toga se mnogo očekuje od meda koji ima antimikrobno djelovanje na bakterije otporne na djelovanje antibiotika. Za antibakterijsku aktivnost meda odgovorno je više komponenti prisutnih u medu, u koncentracijama koje se razlikuju kod raznih vrsti meda. Nepredvidiva antibakterijska aktivnost meda, koja nije standardizirana, može otežati njegovu primjenu kao antimikrobnog agensa radi uočenih varijacija u in vitro antibakterijskoj aktivnosti različitih vrsta meda. Trenutačno se na tržištu može naći nekoliko vrsti meda sa standardiziranim razinama antibakterijskog djelovanja, od kojih je najpoznatiji med manuke (lat. Leptospermum scoparium).

Keywords

antibiotska rezistencija; antimikrobna tvar; bakterije; med

Hrčak ID:

121851

URI

https://hrcak.srce.hr/121851

Publication date:

2.6.2014.

Article data in other languages: english

Visits: 3.969 *