Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Antibakterijska svojstva meda

Ivana Gobin ; Zavod za mikrobiologiju i parazitologiju, Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci, Rijeka
Darinka Vučković ; Zavod za mikrobiologiju i parazitologiju, Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci, Rijeka
Dražen Lušić ; Zavod za zdravstvenu ekologiju, Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci, Rijeka


Puni tekst: hrvatski pdf 482 Kb

str. 150-157

preuzimanja: 2.851

citiraj


Sažetak

Globalni problem bakterijske rezistencije na antibiotike uzrok je potrage za novim antimikrobnim lijekovima. Zbog toga se mnogo očekuje od meda koji ima antimikrobno djelovanje na bakterije otporne na djelovanje antibiotika. Za antibakterijsku aktivnost meda odgovorno je više komponenti prisutnih u medu, u koncentracijama koje se razlikuju kod raznih vrsti meda. Nepredvidiva antibakterijska aktivnost meda, koja nije standardizirana, može otežati njegovu primjenu kao antimikrobnog agensa radi uočenih varijacija u in vitro antibakterijskoj aktivnosti različitih vrsta meda. Trenutačno se na tržištu može naći nekoliko vrsti meda sa standardiziranim razinama antibakterijskog djelovanja, od kojih je najpoznatiji med manuke (lat. Leptospermum scoparium).

Ključne riječi

antibiotska rezistencija; antimikrobna tvar; bakterije; med

Hrčak ID:

121851

URI

https://hrcak.srce.hr/121851

Datum izdavanja:

2.6.2014.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 4.854 *