Skip to the main content

Review article

DJELOVANJE JABUČNE KISELINE I NJEZINIH SOLI NA FERMENTACIJU U BURAGU, LAKTACIJU I TOV GOVEDA

Neşe Nuray Toprak ; Ankara University, Agriculture Faculty, Department of Animal Science, Ankara, TURKEY
Aydan Yilmaz ; Ankara University, Agriculture Faculty, Department of Animal Science, Ankara, TURKEY


Full text: croatian pdf 57 Kb

page 197-202

downloads: 1.904

cite


Abstract

Zadnjih su godina enzimi, kulture kvasaca, aromatične biljke i organske kiseline alternativni dodaci hrani preživača. Ti dodaci nisu jamstvo za visoku proizvodnju ili proizvodnost, ali mogu biti važni za poboljšanje fermentacije u buragu, zdravlje životinja, proizvodne pokazatelje, reprodukciju i kakvoću životinjskih proizvoda. Organske kiseline mogu biti korisne zahvaljujući antimikrobnom djelovanju na fermentaciju u buragu. Najčešće organske kiseline su karboksilne kiseline. Dikarboksilne kiseline kao što je jabučna kiselina prirodno se nalaze u krmivima u različitim razinama. Katkada se nalaze u natrijevim, kalijevim ili kalcijevim solima ili dvostrukim solima. Jabučna kiselina ili njezine soli smanjuju koncentraciju mliječne kiseline u buragu stimulirajući korištenje laktata pomoću Selenomonas ruminantum. Isto tako je moguće da je dodavanje jabučne kiseline ili njezinih soli u hranu preživača djelotvorno u smanjenju pada pH neposredno nakon hranjenja. Osim toga, poznato je da uključenje jabučne kiseline u hranu smanjuje broj protozoa i emisije metana. Prema nekim radovima jabučna kiselina poboljšava performanse životinja i ekologiju buraga, dok prema drugim radovima nema djelovanja prema tim kriterijima. Oprečni rezultati mogu se pripisati razlikama u životinjama, vrsti krmiva, dozrelosti krmiva, omjeru krmivo:koncentrat, količini jabučne kiseline i kemijskom sastavu ja¬bučne kiseline dodane u hranu. Stoga je potrebno dalje in vivo istraživanje kako bi se došlo do konačnih zaključaka.

Keywords

jabučna kiselina; preživač; performanse; fermentacija u buragu

Hrčak ID:

124207

URI

https://hrcak.srce.hr/124207

Publication date:

26.6.2014.

Article data in other languages: english

Visits: 3.735 *