Technical gazette, Vol. 21 No. 6, 2014.
Original scientific paper
Doprinos procjeni ekonomske održivosti tvrdog glodanja
Sonja Jozić
orcid.org/0000-0002-7570-5799
; Faculty of Electrical Engineering, Mechanical Engineering and Naval Architecture, Department of Mechanical Engineering Technology, Ruđera Boškovića 32, 21000 Split, Croatia
Dražen Bajić
; Faculty of Electrical Engineering, Mechanical Engineering and Naval Architecture, Department of Mechanical Engineering Technology, Ruđera Boškovića 32, 21000 Split, Croatia
Ivan Samardžić
; Mechanical Engineering Faculty in Slavonski Brod, J. J. Strossmayer University of Osijek, Trg Ivane Brlić Mažuranić 2, 35000 Slavonski Brod, Croatia
Abstract
Tvrdo glodanje je postupak obrade materijala tvrdoće iznad 45 HRc. Kao tehnologija u razvoju, tvrdo glodanje predstavlja alternativu postupku obrade koji uključuje glodanje i završne operacije kao što su brušenje ili elektroerozijska obrada. U radu se na temelju eksperimentalnih podataka analizira istosmjerno i protusmjerno glodanje te istosmjerno i protusmjerno tvrdo glodanje. Na osnovi optimalnih parametara promatranih procesa, provedena je procjena ekonomske i kvalitativne održivosti tvrdog glodanja u odnosu na uobičajeni postupak obrade otvrdnutog čelika. Za procjenu optimalnih vrijednosti parametara obrade, kojima će se osigurati minimalno vrijeme obrade i minimalni troškovi obrade, korišteni su genetski algoritmi. Optimalne vrijednosti dobivene genetskim algoritmima, uspoređene su s vrijednostima dobivenim metodom simuliranog žarenja. Rezultati istraživanja pokazuju da su troškovi istosmjernog tvrdog glodanja 14 % viši od troškova istosmjernog glodanja, a troškovi protusmjernog tvrdog glodanja za 4,48 % viši nego troškovi protusmjernog glodanja. Ovo predstavlja polazni podatak u detaljnoj usporedbi standardne obrade tvrdih materijala i postupka tvrdog glodanja.
Keywords
genetski algoritmi; regresijska analiza; simulirano žarenje; trošenje alata; tvrdo glodanje
Hrčak ID:
131326
URI
Publication date:
21.12.2014.
Visits: 2.131 *