Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Doprinos procjeni ekonomske održivosti tvrdog glodanja

Sonja Jozić orcid id orcid.org/0000-0002-7570-5799 ; Faculty of Electrical Engineering, Mechanical Engineering and Naval Architecture, Department of Mechanical Engineering Technology, Ruđera Boškovića 32, 21000 Split, Croatia
Dražen Bajić ; Faculty of Electrical Engineering, Mechanical Engineering and Naval Architecture, Department of Mechanical Engineering Technology, Ruđera Boškovića 32, 21000 Split, Croatia
Ivan Samardžić ; Mechanical Engineering Faculty in Slavonski Brod, J. J. Strossmayer University of Osijek, Trg Ivane Brlić Mažuranić 2, 35000 Slavonski Brod, Croatia


Puni tekst: hrvatski pdf 883 Kb

str. 1329-1336

preuzimanja: 621

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 883 Kb

str. 1329-1336

preuzimanja: 462

citiraj


Sažetak

Tvrdo glodanje je postupak obrade materijala tvrdoće iznad 45 HRc. Kao tehnologija u razvoju, tvrdo glodanje predstavlja alternativu postupku obrade koji uključuje glodanje i završne operacije kao što su brušenje ili elektroerozijska obrada. U radu se na temelju eksperimentalnih podataka analizira istosmjerno i protusmjerno glodanje te istosmjerno i protusmjerno tvrdo glodanje. Na osnovi optimalnih parametara promatranih procesa, provedena je procjena ekonomske i kvalitativne održivosti tvrdog glodanja u odnosu na uobičajeni postupak obrade otvrdnutog čelika. Za procjenu optimalnih vrijednosti parametara obrade, kojima će se osigurati minimalno vrijeme obrade i minimalni troškovi obrade, korišteni su genetski algoritmi. Optimalne vrijednosti dobivene genetskim algoritmima, uspoređene su s vrijednostima dobivenim metodom simuliranog žarenja. Rezultati istraživanja pokazuju da su troškovi istosmjernog tvrdog glodanja 14 % viši od troškova istosmjernog glodanja, a troškovi protusmjernog tvrdog glodanja za 4,48 % viši nego troškovi protusmjernog glodanja. Ovo predstavlja polazni podatak u detaljnoj usporedbi standardne obrade tvrdih materijala i postupka tvrdog glodanja.

Ključne riječi

genetski algoritmi; regresijska analiza; simulirano žarenje; trošenje alata; tvrdo glodanje

Hrčak ID:

131326

URI

https://hrcak.srce.hr/131326

Datum izdavanja:

21.12.2014.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.088 *