Skip to the main content

Original scientific paper

UTJECAJ RADNOG MJESTA U BANCI NA ZDRAVSTVENO STANJE I RADNU SPOSOBNOST BANKARSKIH SLUŽBENIKA

Jasminka Zgombić orcid id orcid.org/0000-0002-9001-4988 ; Dom zdravlja Zagreb-Centar, Služba medicine rada, Zagreb, Hrvatska


Full text: croatian pdf 339 Kb

page 303-313

downloads: 1.150

cite


Abstract

Radna sposobnost ovisi o nizu čimbenika. Na nju utječu psihofizičko stanje radnika te radno okružje i zahtjevi radnog mjesta. Narušavanje sklada između navedenih čimbenika kao i narušavanje pojedinog čimbenika smanjuje radnu sposobnost i učinkovitost.
Cilj ovog rada bio je saznati ima li razlike u radnoj sposobnosti između službenika banke na različitim radnim mjestima te koje dijagnoze se najčešće javljaju u tih službenika i koja je njihova učestalost.
Ispitivanje je provedeno tijekom 2004. i 2005. godine među 96 službenika jedne banke (21 muški i 75 ženskih) prigodom dolaska na sistematski pregled. Ispitanici su bili podijeljeni u tri skupine: skupina koja radi sa strankama za šalterom; skupina koja radi sa strankama u svojem prostoru te skupina koja ne radi za šalterom. Analizirana je vrijednost indeksa radne sposobnosti (WAI indeksa) primjenom deskriptivne statistike i hi-kvadrat testom, broj dijagnoza po ispitaniku te vrsta i učestalost pojedinih dijagnoza. Osim WAI upitnika, primijenjeni su i podaci iz zdravstvenih kartona.
Dokazano je da vrijednost WAI ovisi o radnom mjestu. Najmanji WAI indeks imaju ispitanici u skupini koja radi sa strankama i za šalterom, a najveći ima skupina koja ne radi sa strankama. Najveći broj dijagnoza imaju zaposlenici koji rade sa strankama i za šalterom, a prosječno najmanje dijagnoza imaju zaposlenici koji rade sa strankama, ali nisu za šalterom. Među dijagnozama koje se pojavljuju najviše su zastupljene tegobe s kralježnicom, metabolički poremećaji te alergijske tegobe dišnih putova. U skupini koja radi sa strankama i za šalterom najveća je učestalost tegoba s kralježnicom i metabolički poremećaji. U skupini koja radi sa strankama, ali nije za šalterom najveća učestalost je tegoba s kralježnicom. U skupini koja ne radi sa strankama na prvom mjestu po učestalosti su alergijske tegobe dišnih putova i metabolički poremećaji.
Radno mjesto bankarskih službenika utječe na indeks radne sposobnosti i zdravstveno stanje. Radni procesi utječu na pobol. Vodeće tegobe vezane su uz lokomotorni sustav i stres. Potrebno je, stoga, zaposlenicima istaknuti važnost mjera za smanjenje stresa, odnosno promicati poželjne načine adaptacije na stres. Također je potrebno promicati mjere za poboljšanje stanja lokomotornog sustava.

Keywords

bankarski službenici; indeks radne sposobnosti

Hrčak ID:

131405

URI

https://hrcak.srce.hr/131405

Publication date:

23.12.2014.

Article data in other languages: english

Visits: 2.040 *