Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.18047/poljo.21.1.4

VARIJABILNOST AMILOZE I AMILOPEKTINA OZIME PŠENICE I SELEKCIJA ZA POSEBNE NAMJENE

Nikolina Weg Krstičević ; J.J. Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agriculture in Osijek, Croatia
Sonja Petrović ; J.J. Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agriculture in Osijek, Croatia
Andrijana Rebekić ; J.J. Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agriculture in Osijek, Croatia
Đurđica Ačkar ; Faculty of Food Technology, Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Osijek, Croatia
Sunčica Guberac ; J.J. Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agriculture in Osijek, Croatia
Sonja Marić ; J.J. Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agriculture in Osijek, Croatia


Full text: croatian pdf 322 Kb

page 22-27

downloads: 619

cite


Abstract

Cilj ovoga istraživanja bio je ispitati varijabilnost amiloze i amilopektina kod 24 hrvatske i šest stranih sorata ozime pšenice te otkriti potencijal istih za posebne namjene. Analiza sastava škroba temeljila se na izdvajanju amiloze i amilopektina te određivanju njihove količine i omjera. Analiza količine amiloze i amilopektina utvrdila je statistički visoko opravdane razlike među ispitivanim sortama. Ispitivane sorte većinom su krušne pšenice različite kvalitete te imaju uobičajen sadržaj amiloze i amilopektina. Među njima izdvojile su se pojedine sorte s visokim sadržajem amilopektina i niskim sadržajem amiloze te jedna sorta s visokim sadržajem amiloze, koje imaju potencijal u budućim oplemenjivačkim programima i selekciji za posebne namjene.

Keywords

pšenica; amiloza; amilopektin; posebne namjene

Hrčak ID:

139927

URI

https://hrcak.srce.hr/139927

Publication date:

8.6.2015.

Article data in other languages: english

Visits: 1.642 *