Agriculture, Vol. 21 No. 1, 2015.
Original scientific paper
https://doi.org/10.18047/poljo.21.1.4
VARIJABILNOST AMILOZE I AMILOPEKTINA OZIME PŠENICE I SELEKCIJA ZA POSEBNE NAMJENE
Nikolina Weg Krstičević
; J.J. Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agriculture in Osijek, Croatia
Sonja Petrović
; J.J. Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agriculture in Osijek, Croatia
Andrijana Rebekić
; J.J. Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agriculture in Osijek, Croatia
Đurđica Ačkar
; Faculty of Food Technology, Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Osijek, Croatia
Sunčica Guberac
; J.J. Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agriculture in Osijek, Croatia
Sonja Marić
; J.J. Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agriculture in Osijek, Croatia
Abstract
Cilj ovoga istraživanja bio je ispitati varijabilnost amiloze i amilopektina kod 24 hrvatske i šest stranih sorata ozime pšenice te otkriti potencijal istih za posebne namjene. Analiza sastava škroba temeljila se na izdvajanju amiloze i amilopektina te određivanju njihove količine i omjera. Analiza količine amiloze i amilopektina utvrdila je statistički visoko opravdane razlike među ispitivanim sortama. Ispitivane sorte većinom su krušne pšenice različite kvalitete te imaju uobičajen sadržaj amiloze i amilopektina. Među njima izdvojile su se pojedine sorte s visokim sadržajem amilopektina i niskim sadržajem amiloze te jedna sorta s visokim sadržajem amiloze, koje imaju potencijal u budućim oplemenjivačkim programima i selekciji za posebne namjene.
Keywords
pšenica; amiloza; amilopektin; posebne namjene
Hrčak ID:
139927
URI
Publication date:
8.6.2015.
Visits: 2.239 *