Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2015.0305

Stanje i problemi u opskrbnim lancima tradicijskih sireva u Hrvatskoj

Željka Mesić orcid id orcid.org/0000-0002-9349-1560 ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za marketing u poljoprivredi, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb, Hrvatska
Marija Cerjak ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za marketing u poljoprivredi, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb, Hrvatska
Damir Kovačić ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za marketing u poljoprivredi, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb, Hrvatska


Full text: croatian pdf 664 Kb

page 187-194

downloads: 925

cite


Abstract

Proizvođači tradicijskih sireva u Hrvatskoj često nemaju financijske i/ili organizacijske mogućnosti da samostalno nastupe na tržištu. Alternativa je njihovo uključivanje u opskrbne lance ovih proizvoda. Cilj istraživanja bio je utvrditi stanje i probleme u opskrbnim lancima tradicijskih sireva u Hrvatskoj. Anketno istraživanje provedeno je među opskrbnim lancima tradicijskih sireva, na uzorku od 36 članova opskrbnih lanaca, od čega su njih 12 bili dobavljači sirovine (mlijeka), 12 prerađivači/ proizvođači sireva i 12 kupci (trijade). Rezultati istraživanja pokazali su da ključne probleme u opskrbnim lancima tradicijskih sireva čine postojeća neravnoteža u pregovaračkoj moći unutar lanca, posebno u odnosima između proizvođača sira i kupaca (maloprodaja, veleprodaja), visoki troškovi logistike proizvođača, netransparentni ugovorni odnosi, naplata potraživanja, slaba komunikacija i razmjena informacija između članova opskrbnih lanaca. Rezultati ovog istraživanja mogu poslužiti kao informativna podloga svim sudionicima u opskrbnim lancima tako da ih potakne na aktivnosti kojima će povećati uspješnost opskrbnih lanaca kojima pripadaju.

Keywords

opskrbni lanci; trijade; tradicijski sirevi; Hrvatska

Hrčak ID:

142175

URI

https://hrcak.srce.hr/142175

Publication date:

22.7.2015.

Article data in other languages: english

Visits: 2.106 *