Professional paper
Neke imunološke reakcije radnica na preradi hrane za perad
E. Žuškin
; Škola narodnog zdravlja »Andrija Štampar« Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
J. Mustajbegović
; Škola narodnog zdravlja »Andrija Štampar« Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
B. Kanceljak
; Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Zagreb, Hrvatska
L. Štilinović
; Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Zagreb, Hrvatska
Abstract
Ispitivan je odnos respiratornih simptoma i imunoloških nalaza u 57 radnica zaposlenih na preradi hrane za perad i u 51 neizložene radnice. Prevalencija svih kroničnih respiratornih simptoma bila je značajno viša u izloženih nego u kontrolnih radnica (P<0,01) osim za profesionalnu astmu. Najviša prevalencija kroničnih respiratornih simptoma utvrđena je za kronični kašalj (49%), zatim za dispneju (43,9%), rinitis (38,6%), kronični iskašljaj (31,6%) i kronični bronhitis (26,3%). Profesionalna astma utvrđena je u 5,3% izloženih radnica. U izloženih radnica s pozitivnim kožnim prick testom na hranu za perad utvrđena je znatno viša prevalencija svih kroničnih respiratornih simptoma nego u onih s negativnim kožnim testovima, premda su razlike bile statistički značajne samo za rinitis (P<0,05). Najčešće pozitivne kožne reakcije zabilježene su na ekstrakt hrane za perad (izložene: 66,7%; kontrolne: 25,5%; P<0,05). Povišena koncentracija imunoglobulina IgE utvrđena je u 19 (33,3%) izloženih i u četiri (7,9%) kontrolne radnice (P<0,01). U tri izložene radnice sa simptomima profesionalne astme utvrđene su povišene vrijednosti IgE. Naši podaci potvrđuju prethodne rezultate upućujući na to da profesionalna izloženost prašini hrane za perad može biti povezana s razvojem kroničnih respiratornih simptoma i imunoloških promjena u izloženih radnica.
Keywords
profesionalna izloženost; radna okolina; respiratorni simptomi
Hrčak ID:
147090
URI
Publication date:
22.7.1994.
Visits: 1.279 *