Review article
Citrinin u hrani i hrani za životinje
Jelka Pleadin
orcid.org/0000-0002-0768-0462
; Hrvatski veterinarski institut
Nina Kudumija
; Hrvatski veterinarski institut
Jadranka Frece
; Prehrambeno - biotehnološki fakultet
Danijela Petrović
; Agronomski i Prehrambeno - tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Ksenija Markov
; Prehrambeno - biotehnološki fakultet
Abstract
Mikotoksini su česti onečišćivači hrane i hrane za životinje, primarno žitarica i proizvoda na bazi žitarica. Među njima citrinin predstavlja mikotoksin iz skupine poliketida kojeg sintetiziraju plijesni iz roda Penicillium (P. citrinum, P. viridicatum, P. expansum, P. notatum), Aspergillus i Monascus. P. citrinum kao najznačajniji producent citrinina je vrlo raširena i može se izolirati iz velikog broja namirnica i stočne hrane. Toksičnost citrinina nije detaljno proučena te nema dovoljno podataka koji ukazuju na toksične učinke u ljudi. Međutim, u pojedinih životinjskih vrsta dokazana je njegova nefrotoksičnost, embriotoksičnost, teratogenost i genotoksičnost. Zbog nedovoljnog broja dokaza Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) uvrstila je citrinin u skupinu 3 kao spoj koji se ne može klasificirati kao ljudski karcinogen. S obzirom na nedostatnost podataka, nužna su daljnja istraživanja njegove toksičnosti, prisutnosti u hrani i hrani za životinje te perzistentnosti u tkivima ljudi i životinja kao posljedice izloženosti onečišćenoj hrani ili hrani za životinje. Budući je onečišćenje i ovim mikotoksinom neizbježno, potreban je sustavan nadzor sirovina i finalnih proizvoda namijenjenih ishrani ljudi odnosno hranidbi životinja, kao i definiranje najvećih dopuštenih količina za različite vrste proizvoda putem zakonodavstva.
Keywords
citrinin; onečišćenje; hrana; hrana za životinje; toksičnost; prevencija; redukcija; kontrola
Hrčak ID:
154794
URI
Publication date:
31.12.2015.
Visits: 2.146 *