Skip to the main content

Editorial

PREHRANA MAJČINIM MLIJEKOM RIZIČNE NOVOROĐENČADI

Aleksandra Frković
Antonija Dujmović
Elizabeta Tomašić Martinis


Full text: croatian pdf 116 Kb

page 45-50

downloads: 1.467

cite


Abstract

Majčino mlijeko je živa biološka supstancija, jedinstvena je sastava i najbolja je hrana za dojenče. Dojenje se pozitivno odražava na psihofizičku stabilnost majke i djeteta. Osim brojnih pozitivnih učinaka na dijete, dojenje u majke smanjuje rizik za nastanak karcinoma jajnika i dojke. Ako je majčino mlijeko najbolja hrana za zdravo, donošeno dijete, tada je rizičnoj i bolesnoj novorođenčadi još potrebnije pružiti takvu hranu. U ovome radu posebno se obraća pozornost na važnost prehrane majčinim mlijekom nedonoščadi, novorođenčadi dijabetične majke i blizanaca. Većina majki ako je pravilno informirana i ima dobru podršku može dojiti nedonošeno dijete. Među ostalim sastojcima majčina mlijeka nedo-nošenom djetetu su nužno potrebni elementi u tragovima koje to mlijeko sadrži. Majke koje imaju dijabetes dojenjem smanjuju rizik za nastanak dijabetesa u djece. Ako je dijabetes dobro metabolički kontroliran tada mlijeko sadrži normalan sastav makro i mikrohranjivih tvari i masnih kiselina. Sve dobrobiti prehrane majčinim mlijekom su još značajnije kada je riječ o blizancima, pogotovo ako su nedonošena. Majčino mlijeko je za rizičnu i bolesnu novorođenčad i hrana i lijek. Prehrana takve djece s majčinim mlijekom treba biti sastavni dio protokola intezivne njege i terapije.

Keywords

majčino mlijeko; nedonoščad; novorođenčad dijabetične majke; blizanci

Hrčak ID:

15522

URI

https://hrcak.srce.hr/15522

Publication date:

1.6.2003.

Article data in other languages: english

Visits: 3.411 *