Skip to the main content

Original scientific paper

Mineralni sastav radiča (Cichorium intybus L. var. foliosum Hegi) i njegova nutritivna vrijednost pri različitim gnojidbama

Igor Pasković ; Institut za jadranske kulture i melioraciju krša
Mirjana Herak Ćustić ; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet Zagreb
Marija Pecina ; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet Zagreb
Josip Bronić ; Institut Ruđer Bošković
Igor Palčić ; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet Zagreb
Marko Petek ; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet Zagreb
Branimir Urlić ; Institut za jadranske kulture i melioraciju krša
Marija Polić Pasković


Full text: croatian pdf 269 Kb

page 35-41

downloads: 188

cite

Full text: english pdf 269 Kb

page 41-41

downloads: 304

cite


Abstract

Mineralni sastav povrća općenito predstavlja važan izvor minerala koji su uključeni u razne osnovne metaboličke procese u ljudskom tijelu. Ipak prilikom uzgoja povrća na alkalnim, karbonatnim tlima deficijencije P, Fe, Zn, Mn česta su pojava, zbog formiranja teško topivih spojeva i slabije dostupnosti navedenih minerala biljkama.
S toga je cilj našeg istraživanja bio utvrditi utjecaj različitih gnojidbi na mineralni sastav i nutritivnu vrijednost radiča kao visoko vrijedne namirnice.
Rezultati su pokazali da je primjena organskog gnojiva (s huminskom i fulvičnom kiselinom i dodatkom makro i mikoelementa) putem tla signifikantno povećala koncentraciju P, K i Mg u lišću radiča. Također, uočljiv je i relativni porast količine Fe pri primjeni navedenog organskog gnojiva putem tla u odnosu na ostale gnojidbene tretmane.

Keywords

huminska kiselina; fulvična kiselina; alkalno tlo; % RDA; Cichorium intybus L. var. foliosum Hegi

Hrčak ID:

162741

URI

https://hrcak.srce.hr/162741

Publication date:

15.11.2013.

Article data in other languages: english

Visits: 1.120 *