Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Mineralni sastav radiča (Cichorium intybus L. var. foliosum Hegi) i njegova nutritivna vrijednost pri različitim gnojidbama

Igor Pasković ; Institut za jadranske kulture i melioraciju krša
Mirjana Herak Ćustić ; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet Zagreb
Marija Pecina ; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet Zagreb
Josip Bronić ; Institut Ruđer Bošković
Igor Palčić ; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet Zagreb
Marko Petek ; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet Zagreb
Branimir Urlić ; Institut za jadranske kulture i melioraciju krša
Marija Polić Pasković


Puni tekst: hrvatski pdf 269 Kb

str. 35-41

preuzimanja: 229

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 269 Kb

str. 41-41

preuzimanja: 402

citiraj


Sažetak

Mineralni sastav povrća općenito predstavlja važan izvor minerala koji su uključeni u razne osnovne metaboličke procese u ljudskom tijelu. Ipak prilikom uzgoja povrća na alkalnim, karbonatnim tlima deficijencije P, Fe, Zn, Mn česta su pojava, zbog formiranja teško topivih spojeva i slabije dostupnosti navedenih minerala biljkama.
S toga je cilj našeg istraživanja bio utvrditi utjecaj različitih gnojidbi na mineralni sastav i nutritivnu vrijednost radiča kao visoko vrijedne namirnice.
Rezultati su pokazali da je primjena organskog gnojiva (s huminskom i fulvičnom kiselinom i dodatkom makro i mikoelementa) putem tla signifikantno povećala koncentraciju P, K i Mg u lišću radiča. Također, uočljiv je i relativni porast količine Fe pri primjeni navedenog organskog gnojiva putem tla u odnosu na ostale gnojidbene tretmane.

Ključne riječi

huminska kiselina; fulvična kiselina; alkalno tlo; % RDA; Cichorium intybus L. var. foliosum Hegi

Hrčak ID:

162741

URI

https://hrcak.srce.hr/162741

Datum izdavanja:

15.11.2013.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.612 *