Review article
HRANIDBA RIBA
Vlasta Šerman
; Veterinarski fakultet Sveučilište u Zagrebu, Zavod za hranidbu domaćih životinja, Zagreb, Republika Hrvatska
Abstract
Današnji trend proizvodnje zdrave i što jeftinije hrane nije mogao zaobići niti ribogojstvo. Uzgoj riba poznat je od davnina kao alternativni oblik stočarske proizvodnje. Međutim, tek u novije vrijeme učinjeni su veći koraci prema poboljšanju kakvoće uzgoja, što zahvaljujući boljem poznavanju anatomskih i fizioloških specifičnosti tih životinja. Posebice je veliki napredak zabilježen na području hranidbe, kao najvažnijem faktoru kod ostvarivanja što boljih proizvodnih rezultata i prevenciji bolesti u riba. Specifičnosti hranidbe riba povezane su kako tipom hranidbenog ponašanja (mesožderi, biljožderi, svežderi) i hranidbenih navika riba (od grabljivica do riba parazita), tako i sa medijem u kojem žive, tj. vodom. Hrana za ribe osim što mora biti postojana kroz određeno vrijeme u vodi, mora sadržavati sve hranjive i biološki djelatne tvari za zadovoljenje uzdržnih i reproduktivnih potreba riba.
Keywords
Hrčak ID:
164885
URI
Publication date:
27.4.1994.
Visits: 1.439 *