Skip to the main content

Professional paper

PREGLED OVČARSKE PROIZVODNJE U IZRAELU

Haim Leibovich ; Ministarstvo poljoprivrede Izraela, Savjetodavna služba, Odjel za koze i ovce, Izrael


Full text: croatian pdf 1.296 Kb

page 141-146

downloads: 387

cite


Abstract

Ovčarska proizvodnja u lzraelu je zasnovana na populaciji od cca 300 000 grla, a odvija se u okviru ekstenzivnog i intenzivnog gojidbenog sistema. Ekstenzivna ovčarska proizvodnja obuhvaća cca 150 000 proizvodnih grla, raspoređenih u 1200 proizvodnih stada u vlasništvu 3500 proizvođača (Beduina), s prosječnom proizvodnjom mlijeka 20 do 50 kg godišnje, prosječnom težinom janjeta za klanje 20 do 50 kg i mesom slabe kakvoće. Intenzivna ovčarska proizvodnja je zasnovana na 700 proizvodnih stada koje sačinjava 180 000 proizvodnih grla, od čega 34 000 otpada na mliječne ovce. U tom sklopu postoje dvije vrste stada i to: - visokoproizvodna (mlijeko 920 - 380 kg godišnje, janjad za klanje, 50 - 70 kg s mesom visoke kakvoće) i - srednjeproizvodna (mlijeko 920 - 390 kg godišnje, janjad za klanje, 40 - 50 kg s mesom srednje kakvoće). Intenzivna proizvodnja ovčjeg mlijeka u lzraelu se temelji na unaprijeđenoj Awassi pasmini i ASSAF sintetičkoj liniji ovaca. Proizvodna svojstva unaprijeđene Awassi ovce se očituju: u dobrom iskorištavanju paše; u prilagođenosti surovoj klimi; visokoj proizvodnji mlijeka (400 - 500 kg godišnje, s masti 6-7%, bjelančevina 5-6%, laktoze 5%, i minerala 1%); visokom sadržaju suhe tvari u mlijeku; težinom odrasle ovce 70 kg; i težinom odraslog ovna 110 kg. Proizvodna svojstva ASSAF sintetičke linije su izražena: s povećanom plodnošu, ranozrelošću (prvo janjenje u dobi 442 dana); visokom proizvodnjom kvalitetnog mesa; težinom odrasle ovce 75 kg; težinom odraslog ovna 120 kg i prosječnom godišnjom proizvodnjom mlijeka 300 - 4OO kg (masti 5.7%, bjelančevina 5.08%, laktoze 5%, minerala 1% i ukupnom suhom tvari 16.8%). Ekstenzivna ovčarska proizvodnja u lzraelu je prisutna u Beduina, koji koriste pustinjsku ispašu kao sirovinu i autohtonu Awassiovcu kao prerađivača sirovine i proizvođača ovčjih proizvoda (120 kg mlijeka i 0.85 janjeta po ovci godišnje). lntenzivni proizvodni sistem je uglavnom usmjeren na proizvodnju mlijeka, čiju osnovicu sačinjavaju populacije Awassi i ASSAF ovaca. Godišnja proizvodnja mlijeka u sklopu djelatnosti ovog sustava se kreće oko 7 800 000 kg. Većina ove populacije je podvrgnuta stajskom držanju, uz punu ili djelomičnu hranidbu sa zelenom masom, te primjenom kabaste hrane i koncentrata u odnosu na visinu proizvodnje. Priprema hrane, u ovom slučaju se vrši iz zajedničke mješaone (Food center) gdje se vrši mješanje koncentratnih i kabastih komponenata u okviru odgovarajućih normi za proizvodna stada temeljenih na kompjutorskom programu. Centri za proizvodnju stočne hrane pored klasičnih kabastih i koncentriranih krmiva uvelike koriste nuzproizvode iz drugih proizvodnih djelatnosti (sojina sačma, peradskignoj, suncokretova sačma, stabljika rajčice, otpaci prerade pamuka, kukuruzne posije te - ostali sezonski nusproizvodi prerade voća i povrća). Niz tehnoloških i znanstvenih dostignuća se koristi u intenzivnoj ovčarskoj proizvodnji (janjenje u tijeku cijele godine, primjena umjetnog osjemenjivanja upotrebom tekuće (cervikalno) i smrznute sperme (intrauterino), primjena embriotransfera, primjena melatonina, napredan sustav proizvodnje ovčjeg mlijeka, sofisticirano upravljanje proizvodnim stadima i sofisticirano sastavljanje hranidbenih obroka za proizvodne životinje. U okviru intezifikacije proizvodnje razvija se: elektronska identifikacija proizvodnih životinja; elektronska kontrola proizvodnje mlijeka (po ovci) i provodi se tropasminsko križanje (Boroola ASSAF, Awassi). Janjad se odvaja od majki i umjetno hrani mliječnom zamjenicom, primjenom automatskog stroja sve do starosti od 25 do 28 dana i tjelesne težine od 12 do 14 kg. Poslije odbića se janjad predviđena za proizvodnju mesa podvrgava tovu s koncentratima s obrokom kojeg sačinjavaju 90% zrnjevlja, sve do težine od 50 kg i dobi 4,5 mjeseci. Prosječna ekonomičnost intenzivne izraelske ovčarske proizvodnje usmjerene na proizvodnju mlijeka je prikazana u obliku ulaganja i realizacije putem proizvoda po ovci (Tab.2. i 3). Veličina ulaganja u intenzivnu ovčarsku proizvodnju je ovisna o cijeni hrane (1 tona koncentrata 150 - 180 US $, 1 tona kabaste krme 50 - 150 $, 1 tona nuzprodukata 20 - 60 $), troškova liječenja, reprodukcije (hormonalni tretman 4 $, umjetno osjemenjivanje po ovci 2.5 $ i radne snage 40 - 90 $ dnevno). Utrošak živog rada u intenzivnoj ovčarskoj proizvodnji je 2 do 2.5 radna dana po ovci godišnje. Rezultati ovčarske proizvodnje se realiziraju putem cijena proizvoda (1 kg mlijeka 0.76 $, 1 kg Kačkavalja 11,80 $, 1 kg Fete 11,20 $, 1 kg Roqefort-a 11,90 $ i 1 kg janječeg mesa 4,00 $).

Keywords

Hrčak ID:

164898

URI

https://hrcak.srce.hr/164898

Publication date:

17.6.1994.

Article data in other languages: english

Visits: 1.382 *