Review article
PRIMJERENA OPSKRBA AMINOKISELINAMA PRIDONOSI EKONOMIČNIJOJ SVINJOGOJSKOJ PROIZVODNJI
Libuška Ivandija
; Istraživački Institut Pliva, Zagreb, Hrvatska
Abstract
Razvoj optimalnog programa hranidbe u svinjogojskoj proizvodnji zahtijeva genetski potencijal životinja, ekonomičnost proizvodnje, maksimalno poticanje razvoja mišićja, te meso prihvatljive kakvoće. Kako hrana čini 65% do 75% ukupnih troškova proizvodnje, to je njezina cijena od presudnog značenja za profitabilnost u svinjogojskoj proizvodnji. U cilju ekonomičnije proizvodnje svinjskog mesa,program hranidbe u budućnosti zahtijevat će primjenu modela koji se temelji na točno kalkuliranim dnevnim potrebama svinja tijekom razdoblja porasta i završetka tova. Tijekom tog razdoblja od ukupno utrošene hrane (od prasenja pa do kraja tova) troši se75%, pa je utjecaj na profitabilnost veći nego u ostalim razdobljima. Budući da je utrošak hrane ključni čimbenik određivanja koncentracije hranjivih tvari u hrani, to je neophodno mjeriti potrošnju hrane u danim uvjetima, te tako dobivene podatke upotrijebiti pri izradi obroka za svaki genotip i spol. Unutar genotipa krmačice troše manje hrane, ali tvore više mesa nego kastrati, a najveće razlike između spolova javljaju se pri tjelesnoj masi od 32-90 kg. Zbog tih razloga optimalna opskrba dijetarnim aminokiselinama u krmačica mora odražavati više dnevne potrebe, kao i nižu potrošnju hrane tijekom specifičnog razdoblja rasta. Prednosti obroka prilagođenog spolovima mogu se primijeniti ako se životinje drže odvojeno. U radu se navode preporuke za razinu bjelančevina (lizina) u hrani svinja, miješanih i odvojenih spolova tjelesne mase od 18-109 kg. U rasplodnih krmača primjena programa hranidbe sa dvije razine bjelančevina (13% i 18 %) tijekom suprasnosti i laktacije očituje se većim leglima i težoj prasadi kod odbića, bez dodatnih troškova za hranu.
Keywords
Hrčak ID:
164939
URI
Publication date:
23.12.1994.
Visits: 805 *