Agronomy journal, Vol. 40 No. 2, 1978.
Original scientific paper
UTICAJ DIFERENCIRANE REZIDBE LUKOVA MODIFIKOVANE TROSPRATNE NIFINOVE KORDUNICE NA ISPOLJAVANJE VAŽNIJIH BIOLOŠKIH I TEHNOLOŠKIH OBELEŽJA U SORTE MERLO
Đuro Tadijanović
; Centar za vinogradarstvoi vinarstvo "Radmilovac"- Vinča
Abstract
U agroekološkim uvjetima stanice „Radmilovac“ Vinča, cilj ispitivanja bio jeda se prouči uticaj diferencirane rezidbe lukova,na važnija biološko- tehnička obilježja u sorte vinove loze merlo. Varijante diferenciranog opterećenja lukova okcima bila su sljedeća: A - 6 lukova po 9 okaca. B - 6 lukova po 12 okaca, C -6 lukova po 15 okaca. Za vrijeme petogodišnjeg perioda ispitivana su sljedeća obilježja: kretanje okaca, postotak rodnih lastara, odnos rodnih prema nerodnim lastarima, broj grozdova, koeficijent rodnosti i plodnosti, prosječan broj grozdova po čokotu i prosječna težina grozda, prinos grozda, sadržaj šećera u širi, sadržaj titriljevog aciditeta u širi i vegetativni potencijal čokota. Sorta merlo pri diferenciranom potencijalu lukova okcima, veoma pozitivno se ponaša u pogledu ispoljavanja elemenata rodnosti pri čemu: 1. Kod istih varijanti opterećenja lukova okcima i kondira na gornjem, u odnosu na srednji i donji sprat kordunice ispoljava se veći postotak krenulih okaca; veći postotak rodnih lastara; povoljniji odnos rodnih prema nerodnim lastarima; veći broj grozdova; i veći koeficijent rodnosti i plodnosti. S povećanjem opterećenja Iukova okcima, apsolutn broj krenulih okaca, raste, ali relativni opada i veći je na kondirima nego na lukovima; isto tako, apsolutno raste a relativno opada postotak rodnih lastara; raste, i povoljniji je odnos rodnih prema neerodnim lastarima na lukovima nego na kondirima; raste prosječan,broj grozdova; veći je koeficijenat rodnosti i plodnosti na lukovima nego na kondirima. 2. Prosiječna težina grozda raste do određene granice sa povećanjem opterećenja lukova okcima. Međutim, u odnosu na prosječne ampelografske vrijednosti (130 g grozd kao baza), u varijante A prosiječna težina realizirana je samo sa 52,31%, u varijanti B 52,54% i u varijanti C 46,85% što se je najnepodesnije odrazilo na visinu prinosa grožđa. Uzroke povremene rehuljavosti i momičavosti grozdova treba kao poseban problem naučno ispitati i objasniti. 3. Prinos grožđa rastao je povećanjem opterećenja lukova okcima. U prosijeku najveći prinos ostvaren je u varijanti C 10.9110 ,kg po ha ili 6,546 kg po čokotu, pri čemu razlika od 1.245 kg po hektru prema varijanti A spada u domenu statistički značajnih razlika. 4. sadržaj šećera u širi u prosjeku je veoma visok i kreće se od 23,50% do 24,06%. Povećanjem opterećenja lukova okcima opada i veći je na nižem u odnosu na srednji i gornji sprat čokota. 5. Titrirljivi aciditet u širi visinom spratova raste 6. Vegetativni potencijal čokota povećanjem opterećenja lukova okcima otpada, ali bez statistički značajnih razlika. 7. Uzimajući u obzir sva ispitivana kvantitativna i kvalitativna obilježja u sorte merlo uzgajane na trospratnoj modificiranoj Nifinovoj kordunici, dobiveni rezultati u datim agroekološkim uvjetima, pokazuju da je ostvaren veoma zadovoljavajući ,prinos i kvalitet grožđa kada se lukovi orezuju na 15 okaca, i ne manje od 12 okaca.
Keywords
Hrčak ID:
165623
URI
Publication date:
30.5.1978.
Visits: 995 *