Skip to the main content

Short communication, Note

Katalitička aktivnost i stvaranje AGE-produkata u modelu glikoksidacije AST D-fruktozom in vitro

IVA BOUSOVA
DANKA VUKASOVIC
DUBRAVKA JURETIC
VLADIMIR PALICKA
JAROSLAV DRSATA


Full text: croatian pdf 74 Kb

page 107-114

downloads: 774

cite


Abstract

Neenzimska glikacija je proces kojim se reducirajući šećeri kovalentnim vezama povezuju s amino skupinama proteina, bez posredovanja enzima. Taj proces dijelom je i oksidativan pa se često naziva glikooksidacija. Konačni produkti glikacije (AGE) nastaju polimerizacijom mnogih intermedijarnih produkata. U ovom radu, praćen je u in vitro uvjetima, mjerenjem katalitičke aktivnosti enzima i fluorescencije nastalih ukupnih AGE produkata i pentozidina, utjecaj D-fruktoze kao reaktivnog šećera na aspartat aminotransferazu (EC 2.6.1.1.) kao modelni protein. Promjena katalitičke aktivnosti enzima pokazatelj je promjenjene funkcije proteina glikacijom dok je intenzitet fluorescencije ukupnih AGE produkata i pentozidina samo djelomičan pokazatelj glikoksidacijskih promjena. Katalitička aktivnost AST izmjerena IFCC preporučenom metodom u inkubacijskoj smjesi koja je sadržavala 50 mmol L-1 fruktoze, smanjena je na 42% (p<0.05) petog dana, te na 11% (p<0.05) dvadeset i prvog dana. Statistički su značajne razlike u katalitičkoj aktivnosti enzima inkubiranog sa i bez fruktoze već nakon petog dana.Stvaranje ukupnih AGE produkata i pentozidina statistički je značajno nakon pet, odnosno 15 dana inkubacije enzima s fruktozom. Katalitička aktivnost enzima jasno ukazuje na funkcionalne promjene uzrokovane glikiranjem, dok je evaluacija stvaranja ukupnih AGE produkata, a pogotovo pentozidina, mjerenjem fluorescencije manje pouzdan pokazatelj promjena.

Keywords

neenzimska glikacija; glikooksidacija; aspartat aminotransferaza; krajnji produkti glikacije; pentozidin

Hrčak ID:

16749

URI

https://hrcak.srce.hr/16749

Publication date:

1.3.2005.

Article data in other languages: english

Visits: 2.868 *