hrcak mascot   Srce   HID

Kratko priopćenje

Katalitička aktivnost i stvaranje AGE-produkata u modelu glikoksidacije AST D-fruktozom in vitro

IVA BOUSOVA
DANKA VUKASOVIC
DUBRAVKA JURETIC
VLADIMIR PALICKA
JAROSLAV DRSATA

Puni tekst: hrvatski, pdf (74 KB) str. 107-114 preuzimanja: 416* citiraj
APA 6th Edition
BOUSOVA, I., VUKASOVIC, D., JURETIC, D., PALICKA, V. i DRSATA, J. (2005). Katalitička aktivnost i stvaranje AGE-produkata u modelu glikoksidacije AST D-fruktozom in vitro. Acta Pharmaceutica, 55 (1), 107-114. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/16749
MLA 8th Edition
BOUSOVA, IVA, et al. "Katalitička aktivnost i stvaranje AGE-produkata u modelu glikoksidacije AST D-fruktozom in vitro." Acta Pharmaceutica, vol. 55, br. 1, 2005, str. 107-114. https://hrcak.srce.hr/16749. Citirano 26.09.2020.
Chicago 17th Edition
BOUSOVA, IVA, DANKA VUKASOVIC, DUBRAVKA JURETIC, VLADIMIR PALICKA i JAROSLAV DRSATA. "Katalitička aktivnost i stvaranje AGE-produkata u modelu glikoksidacije AST D-fruktozom in vitro." Acta Pharmaceutica 55, br. 1 (2005): 107-114. https://hrcak.srce.hr/16749
Harvard
BOUSOVA, I., et al. (2005). 'Katalitička aktivnost i stvaranje AGE-produkata u modelu glikoksidacije AST D-fruktozom in vitro', Acta Pharmaceutica, 55(1), str. 107-114. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/16749 (Datum pristupa: 26.09.2020.)
Vancouver
BOUSOVA I, VUKASOVIC D, JURETIC D, PALICKA V, DRSATA J. Katalitička aktivnost i stvaranje AGE-produkata u modelu glikoksidacije AST D-fruktozom in vitro. Acta Pharm. [Internet]. 2005 [pristupljeno 26.09.2020.];55(1):107-114. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/16749
IEEE
I. BOUSOVA, D. VUKASOVIC, D. JURETIC, V. PALICKA i J. DRSATA, "Katalitička aktivnost i stvaranje AGE-produkata u modelu glikoksidacije AST D-fruktozom in vitro", Acta Pharmaceutica, vol.55, br. 1, str. 107-114, 2005. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/16749. [Citirano: 26.09.2020.]

Sažetak
Neenzimska glikacija je proces kojim se reducirajući šećeri kovalentnim vezama povezuju s amino skupinama proteina, bez posredovanja enzima. Taj proces dijelom je i oksidativan pa se često naziva glikooksidacija. Konačni produkti glikacije (AGE) nastaju polimerizacijom mnogih intermedijarnih produkata. U ovom radu, praćen je u in vitro uvjetima, mjerenjem katalitičke aktivnosti enzima i fluorescencije nastalih ukupnih AGE produkata i pentozidina, utjecaj D-fruktoze kao reaktivnog šećera na aspartat aminotransferazu (EC 2.6.1.1.) kao modelni protein. Promjena katalitičke aktivnosti enzima pokazatelj je promjenjene funkcije proteina glikacijom dok je intenzitet fluorescencije ukupnih AGE produkata i pentozidina samo djelomičan pokazatelj glikoksidacijskih promjena. Katalitička aktivnost AST izmjerena IFCC preporučenom metodom u inkubacijskoj smjesi koja je sadržavala 50 mmol L-1 fruktoze, smanjena je na 42% (p<0.05) petog dana, te na 11% (p<0.05) dvadeset i prvog dana. Statistički su značajne razlike u katalitičkoj aktivnosti enzima inkubiranog sa i bez fruktoze već nakon petog dana.Stvaranje ukupnih AGE produkata i pentozidina statistički je značajno nakon pet, odnosno 15 dana inkubacije enzima s fruktozom. Katalitička aktivnost enzima jasno ukazuje na funkcionalne promjene uzrokovane glikiranjem, dok je evaluacija stvaranja ukupnih AGE produkata, a pogotovo pentozidina, mjerenjem fluorescencije manje pouzdan pokazatelj promjena.

Ključne riječi
neenzimska glikacija; glikooksidacija; aspartat aminotransferaza; krajnji produkti glikacije; pentozidin

Hrčak ID: 16749

URI
https://hrcak.srce.hr/16749

[engleski]

Posjeta: 1.128 *