Sjemenarstvo, Vol. 16 No. 1-2, 1999.
Original scientific paper
KRUPNOĆA SJEMENA, PRIROD, KOMPONENTE PRIRODA I KAKVOĆA SLADA RAZLIČITIH KULTIVARA JAROG PIVARSKOG JEČMA
Hrvoje Rukavina
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za sjemenarstvo, Zagreb, Hrvatska
Abstract
Krupnoća sjemena jedan je od važnijih pokazatelja njegove kakvoće. Utjecaj krupnijeg sjemena strnih žitarica na veći krajnji prirod uglavnom je dobro poznat. U manjem je opsegu, međutim, izvješteno o povezanosti između krupnoće sjemena i važnijih gospodarskih osobina sjemena, žetvene efikasnosti te izravnih i neizravnih komponenti priroda. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi utjecaj krupnoće sjemena na prirod, komponente priroda i pojedine pokazatelje kakvoće sjemena koje su važne za proizvodnju slada kod tri kutivara jarog pivarskog ječma, te utvrditi korelacijske povezanosti između priroda i njegovih komponenti. lstraživanje je provedeno na pokušalištu Agronomskog fakulteta u Maksimiru. Krupnoća sjemena pozitivno je utjecala na većinu ispitivanih svojstava. Veći prirod, smanjeni sadržaj vlage zrna u žetvi, manji rizik od reducirane gustoće sklopa, veća energija klijanja i veći sadržaj škroba u zrnu važni su agronomski i gospodarski pokazatelji povezani s korištenjem krupnijeg sjemena. Kultivar Knin postigao je u prosjeku najveći prorod, te se pokazao opravdano boljim od preostala dva kultivara (Tomislav i Trojanac) u većini pokazatelja kakvoće sjemena. Duljina glavne vlati, masa 1000 zrna i produkcija po klasu su pozitivno i visokoopravdano korelirani s prirodom. Visokoopravdana i pozitivna korelacija utvrđena je između duljine glavne vlati i produkcije po klasu.
Keywords
jari pivarski ječam; krupnoća sjemena; prirod; komponente priroda; kakvoća sjemena
Hrčak ID:
168135
URI
Publication date:
23.3.1999.
Visits: 1.428 *