Skip to the main content

Professional paper

Livanjski sir

Slavko Kirin ; "Sirela", V. Sredice 11, 43000 Bjelovar
Željko Marijan


Full text: croatian pdf 180 Kb

page 281-291

downloads: 1.335

cite


Abstract

U radu je opisana važnost i mjesto Livanjskog sira kroz njegovu 117-godišnju proizvodnju. Najvažniji tehnološki parametri, osnovni kemijski sastav i organoleptička svojstva Livanjskog sira prikazana su na osnovi podataka iz literature. Između sireva koji se proizvode na tradicionalan način i sireva proizvedenih na industrijski način utvrđena je značajna kvalitativna razlika, što se objašnjava vrstom upotrijebljenog mlijeka, organizacijom proizvodnje i tehničkim mogućnostima. Prikazana organoleptička svojstva i tehnološki parametri, kao i vrijednosti kemijskog sastava, mogu poslužiti u svrhu standardizacije ovog sira, te eventualne zaštite njegove izvornosti ili zemljopisnog podrijetla.

Keywords

autohtoni tvrdi ovčji sir; organoleptička svojstva; tehnološki parametri; kemijski sastav; standardizacija i zaštita izvornosti i zemljopisnog podrijetla

Hrčak ID:

1687

URI

https://hrcak.srce.hr/1687

Publication date:

9.10.2003.

Article data in other languages: english

Visits: 3.634 *