Glasilo biljne zaštite, Vol. 15 No. 5, 2015.
Professional paper
Tehnologija proizvodnje jagoda
Boris Duralija
orcid.org/0000-0002-7647-5016
; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet zavod za voćarstvo
Abstract
Domaći tržišno orijentirani proizvođači jagoda nakon ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju suočeni su s dodatnim pritiskom uvoza jeftinih proizvoda iz država s bolje organiziranom proizvodnjom.
Nedostatak ulaganja u nova znanja i samu tehnologiju poljoprivredne proizvodnje dovodi do znatnijeg zaostajanja u odnosu na konkurenciju. Proizvodnja hortikulturnih vrsta koje se uzgajaju u modernim zaštićenim prostorima poput jagode postala je u nekim dijelovima svijeta visokosofisticirana. Takva proizvodnja zahtijeva visokoobrazovanu radnu snagu koja ima znanja iz različitih područja (biologija, kemija, fizika, informatičke tehnologije i dr.), a da bi se tako ostvarila profitabilnost i opstali proizvođači.
Konkurentnost na tržištu moguće je održati samo praćenjem trendova u proizvodnji te poznavanje najnovijih dostignuća u tehnologiji proizvodnje jagoda, a koja uključuju postupke od odabira terena, sorte i tipa sadnice pa do odabira repromaterijala i tehnike uzgoja.
Keywords
Fragaria x ananassa Duch.; biljni material; okolina; tehnika uzgoja
Hrčak ID:
169474
URI
Publication date:
1.9.2015.
Visits: 1.845 *