Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Tehnologija proizvodnje jagoda

Boris Duralija orcid id orcid.org/0000-0002-7647-5016 ; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet zavod za voćarstvo


Puni tekst: hrvatski pdf 273 Kb

str. 311-314

preuzimanja: 688

citiraj


Sažetak

Domaći tržišno orijentirani proizvođači jagoda nakon ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju suočeni su s dodatnim pritiskom uvoza jeftinih proizvoda iz država s bolje organiziranom proizvodnjom.

Nedostatak ulaganja u nova znanja i samu tehnologiju poljoprivredne proizvodnje dovodi do znatnijeg zaostajanja u odnosu na konkurenciju. Proizvodnja hortikulturnih vrsta koje se uzgajaju u modernim zaštićenim prostorima poput jagode postala je u nekim dijelovima svijeta visokosofisticirana. Takva proizvodnja zahtijeva visokoobrazovanu radnu snagu koja ima znanja iz različitih područja (biologija, kemija, fizika, informatičke tehnologije i dr.), a da bi se tako ostvarila profitabilnost i opstali proizvođači.
Konkurentnost na tržištu moguće je održati samo praćenjem trendova u proizvodnji te poznavanje najnovijih dostignuća u tehnologiji proizvodnje jagoda, a koja uključuju postupke od odabira terena, sorte i tipa sadnice pa do odabira repromaterijala i tehnike uzgoja.

Ključne riječi

Fragaria x ananassa Duch.; biljni material; okolina; tehnika uzgoja

Hrčak ID:

169474

URI

https://hrcak.srce.hr/169474

Datum izdavanja:

1.9.2015.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.876 *