Skip to the main content

Original scientific paper

Sirutka -alternativna sirovina za proizvodnju prehrambenog kvasca

Damir Stanzer ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Vesna Stehlik-Tomas
Vlatka Gulan Zetić
Jelena Manenica


Full text: croatian pdf 70 Kb

page 113-124

downloads: 1.736

cite


Abstract

U ovom radu ispitivani su utjecaji koncentracije laktoze u podlozi i aerobnosti procesa na prirast biomase kvasca Kluyveromyces marxianus na sirutki. U tu svrhu provedeni su šaržni procesi uzgoja u laboratorijskom bioreaktoru od 2L kvascem Kluyveromyces marxianus ZIM75 s različitim koncentracijama laktoze u podlozi i s različitim protocima zraka. Najbolji prirast biomase ostvaren je u procesu s najvećim protokom zraka od 1,5 L/L min i u podlozi s 10% laktoze, a iznosio je 5,90 g s.tv./L. S povećanjem protoka zraka rasla je i specifična brzina rasta, te je najveća vrijednost od 0,1060 h-1 postignuta pri najvećem protoku zraka i u podlozi s 5% laktoze. Iskorištenje supstrata ipak je bilo bolje u podlozi s 5% laktoze (0,104 g/g).

Keywords

Kluyveromyces marxianus; sirutka; laktoza; prehrambeni kvasac

Hrčak ID:

1697

URI

https://hrcak.srce.hr/1697

Publication date:

15.4.2002.

Article data in other languages: english

Visits: 3.312 *