Skip to the main content

Review article

Tečajevi o pripremi zdrave hrane u međuratnoj Hrvatskoj

Željko Dugac
Alen Ružić


Full text: croatian pdf 1.145 Kb

page 257-261

downloads: 564

cite


Abstract

Razdoblje između dva svjetska rata u Hrvatskoj je obilježio visok stupanj organizacije zdravstveno-promotivnih aktivnosti. U žarištu tadašnjih tečajeva bile su higijenska ispravnost hrane i prevencija zaraza, a aktivnosti su bile usmjerene unaprjeđenju organizacije domaćinstava i podizanju ukupne zdravstvene svijesti. Tečajevi su osim teorijskih znanja uključivali vrlo raznovrstan praktični rad u grupama, demonstracijske vježbe, radionice te studijske posjete. Suvremeno unaprjeđenje zdravlja najslabije rezultate pokazuje u području napora za promjenu nezdravih životnih navika koje čine temelj epidemije kroničnih nezaraznih bolesti. Planski organizirani i pragmatično usmjereni postizanju konačnih ciljeva, ovi bi međuratni tečajevi i danas mogli poslužiti kao efikasan model za provedbu javnozdravstvenih akcija.

Keywords

zdravstveno prosvjećivanje; prehrana; higijena; povijest medicine

Hrčak ID:

170029

URI

https://hrcak.srce.hr/170029

Publication date:

3.11.2016.

Article data in other languages: english

Visits: 1.708 *