Skip to the main content

Original scientific paper

PRVI ZAPIS O ROĐENJU SPOJENIH BLIZANACA U SREMSKOJ ŽUPANIJI U 19. VEKU

Jovan Maksimović orcid id orcid.org/0000-0001-8846-6320 ; Naučno društvo za istoriju zdravstvene kulture Vojvodine, Medicinski fakultet Univerziteta u Novom Sadu
Marko Maksimović ; KCV-GAK Novi Sad


Full text: serbian pdf 397 Kb

page 211-228

downloads: 757

cite


Abstract

U radu je dan prikaz prvog originalnog dokumenta o rođenju spojenih blizanaca na teritoriju današnje Vojvodine. Dokument pod brojem 1224 sastoji se od dva rukopisna arka. Na prvoj strani prvog arka nalazi se opis i crtež porođenih blizanaca. Nacrtao ih je i opisao dr Ernest Furjaković, pokrajinski liječnik u Rumi i sekundarni fizikus Sremske županije, koji je prisustvovao i rukovodio porođajem. Porođaj se dogodio u noći između 2. i 3. travnja 1852. godine u Malim Radincima, malom selu u Sremskoj županiji, nedaleko od Rume, na krajnjem jugu Habsburške monarhije. Blizance je, konzervirane u alkoholu, poslao profesoru anatomije u Pešti, „za potrebe medicinske znanosti“, kako je u izvještaju naveo. Drugi arak istog dokumenta odnosi se na potvrdu da je tadašnji Komesarijat u Rumi proslijedio doktorov izvještaj Visokoj Zemaljskoj Vladi u Temišvaru.
U uvodnom dijelu rada autori su iznijeli do sada poznate podatke o pojavi spojenih blizanaca u svijetu, koji su korišteni radi uspoređivanja s prikazanim slučajem. Podaci se odnose na učestalost pojave spojenih blizanaca u populaciji, postojeće teorije o njihovom nastanku u toku embriogeneze, njihovu klasifikaciju, postupak u slučajevima dijagnosticirane trudnoće sa spojenim blizancima i načinu njihovog porođaja. Također se odnose na postupke suvremene dijagnostike, na mogućnosti njihovog kirurškog razdvajanja i etička pitanja koja ono sa sobom nosi.
Slijedi segment rada koji je posvećen analizi prikazanog dokumenta, kao i uspoređenju nekolicine slučajeva najznačajnijih spojenih blizanaca u svijetu sa slučajem spojenih blizanaca iz Srema, kako su ih autori rada nazvali. Autori su prikazali i kratku biografiju liječnika koji je blizance porodio. Na koncu zaključuju da je ovim radom dat prvi prikaz dokumenta o rođenju prvih do danas poznatih spojenih blizanaca na teritoriju današnje Vojvodine.

Keywords

spojeni blizanci; sijamski blizanci; Sremska županija; Ruma, Vojvodina

Hrčak ID:

171410

URI

https://hrcak.srce.hr/171410

Publication date:

19.12.2016.

Article data in other languages: english

Visits: 1.552 *