Skip to the main content

Review article

ZNAČAJ LOKALNE PROIZVODNJE HRANE

Dragutin Vincek ; Varaždinska županija
Miljenko Ernoić orcid id orcid.org/0000-0002-1419-4972 ; Razvojna agencija sjever – DAN


Full text: croatian pdf 389 Kb

page 387-394

downloads: 1.174

cite

Full text: english pdf 389 Kb

page 394-394

downloads: 400

cite


Abstract

Lokalna hrane često se naziva i domaća hrana. U stvari radi se u užem smislu o
hrani koja se proizvodi neposredno uz mjesta gdje se i prodaje uglavnom na izravan
način od strane samih proizvođača bez posrednika u prodaji. U širem smislu lokalna
hrana podrazumijeva proizvodnju hrane na lokalnom i regionalnom području za
veću populaciju stanovništva koja se može i lokalno prerađivati, pa na taj način ima i
multiplikacijski učinak na lokalnu zajednicu jer stvara mogućnost zapošljavanja. Na
području Varaždinske županije dnevno se konzumira hrane u vrijednosti od oko 736
tisuća € ili oko 5,4 milijuna kuna. Budući da je RH prehrambeno ovisna zemlja, najmanje
50% hrane je uvozno, što znači da oko 2,7 milijuna kn dnevno plaćamo proizvode
koje možemo uglavnom sami proizvesti. Na godišnjoj razini to je skoro jedna
milijarda novih kuna na jednom malom području kao što je županija. Najzanimljivije
je što nam za lokalnu proizvodnju hrane ne treba velikih ulaganja jer je osnovni resurs
(poljoprivredno zemljište) kraj nas. Prema pojedinim statistikama, dodana vrijednost
u poljoprivrednoj proizvodnji je oko 50%, u odnosu na cijenu koju plate kupci. To je iz razloga jer na vrijednost proizvoda najviše utjecaja ima tlo, voda, klima, zrak i slično i
ono što je najvažnije svi ti utjecaji su besplatni.

Keywords

lokalna proizvodnja hrane; Varaždinska županija

Hrčak ID:

171601

URI

https://hrcak.srce.hr/171601

Publication date:

30.12.2016.

Article data in other languages: english

Visits: 2.734 *