Skip to the main content

Review article

https://doi.org/10.20867/thm.3.2.16

Tipični prehrambeni proizvodi u turističkoj ponudi Istre

Olivera Koprivnjak ; Institut za poljoprivredu i turizam Poreč, Hrvatska
Aldo Milotić ; Institut za poljoprivredu i turizam Poreč, Hrvatska
Đordano Peršurić ; Institut za poljoprivredu i turizam Poreč, Hrvatska


Full text: croatian pdf 2.126 Kb

page 417-426

downloads: 445

cite


Abstract

Turistička ponuda svake zemlje teži osebujnosti i prepoznatljivosti. Jedan od značajnih doprinosa ovakvoj ponudi svakako su i tipični prehrambeni proizvodi koji u sebi objedinjuju specifičnosti podneblja, kulturnoga nasljeđa i tradicija jedne zemlje.
U ovom je radu dano obrazloženje definicija i postupaka zaštite tipičnih prehrambenih proizvoda iz međunarodnog zakonodavstva. Istraženi su stavovi i mišljenja turista, te subjekata ponude u trgovini i ugostiteljstvu o tipičnim prehrambenim proizvodima na području Istre. Usporedbom zakonskih propisa vezanih uz tipične prehrambene proizvode, zaključeno je da hrvatsko zakonodavstvo ne prati tendencije zemalja zapadne Europe. Iz rezultata istraživanja zaključeno je da među stranim turistima postoji značajno zanimanje za ove proizvode, no ono je umanjeno činjenicom da su oni relativno skupi, te da nemaju odgovarajuću garanciju podrijetla i kakvoće.

Keywords

turistička ponuda; Istra; tipični prehrambeni proizvodi; oznaka podrijetla

Hrčak ID:

182342

URI

https://hrcak.srce.hr/182342

Publication date:

30.12.1997.

Article data in other languages: english

Visits: 1.389 *