Skip to the main content

Original scientific paper

UTJECAJ FERMENTACIJE S IMOBILIZIRANIM STANICAMA KVASCA NA PROFIL AROME I SENZORSKU KVALITETU RAKIJA PROIZVEDENIH IZ DVIJU SORTI SMOKVE (Ficus carica L.)

Borislav Miličević ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Food Technology Osijek, F. Kuhača 20, HR-31000 Osijek, Croatia
Đurđica Ačkar orcid id orcid.org/0000-0003-4257-2907 ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Food Technology Osijek, F. Kuhača 20, HR-31000 Osijek, Croatia
Jurislav Babić orcid id orcid.org/0000-0002-6453-1850 ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Food Technology Osijek, F. Kuhača 20, HR-31000 Osijek, Croatia
Antun Jozinović orcid id orcid.org/0000-0001-9627-1013 ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Food Technology Osijek, F. Kuhača 20, HR-31000 Osijek, Croatia
Mirjana Oroz ; Zvečevo d.d., Food Industry, Kralja Zvonimira 1, 34000 Požega, Croatia
Drago Šubarić orcid id orcid.org/0000-0002-6956-5814 ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Food Technology Osijek, F. Kuhača 20, HR-31000 Osijek, Croatia


Full text: croatian pdf 291 Kb

page 49-55

downloads: 459

cite

Full text: english pdf 291 Kb

page 49-55

downloads: 478

cite


Abstract

Cilj ovoga rada bio je ispitati utjecaj fermentacije pomoću imobiliziranih stanica kvasca na aromu i senzorska svojstva destilata proizvedenih od dviju sorti smokve koje se uzgajaju u Republici Hrvatskoj (Petrovača bijela i Petrovača crna). Uzorci destilata proizvedeni su klasičnim postupkom i pomoću imobiliziranih stanica kvasca. Profil arome određen je pomoću GC/FID-a, a senzorska analiza provedena je prema njemačkome DLG modelu. Rezultati su pokazali da postupak s imobiliziranim stanicama kvasca daje destilate s višim udjelom etanola i nižim udjelima estera, ali bolje senzorske kvalitete. Taj postupak ima velik potencijal u proizvodnji visokokvalitetnih voćnih destilata.

Keywords

imobilizirane stanice kvasca; smokva; destilat; aroma; senzorska svojstva

Hrčak ID:

182895

URI

https://hrcak.srce.hr/182895

Publication date:

7.6.2017.

Article data in other languages: english

Visits: 2.789 *