Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

UTJECAJ FERMENTACIJE S IMOBILIZIRANIM STANICAMA KVASCA NA PROFIL AROME I SENZORSKU KVALITETU RAKIJA PROIZVEDENIH IZ DVIJU SORTI SMOKVE (Ficus carica L.)

Borislav Miličević ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek, Hrvatska
Đurđica Ačkar orcid id orcid.org/0000-0003-4257-2907 ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek, Hrvatska
Jurislav Babić orcid id orcid.org/0000-0002-6453-1850 ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek, Hrvatska
Antun Jozinović orcid id orcid.org/0000-0001-9627-1013 ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek, Hrvatska
Mirjana Oroz ; Zvečevo d.d., Kralja Zvonimira 1, 34000 Požega, Hrvatska
Drago Šubarić orcid id orcid.org/0000-0002-6956-5814 ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 291 Kb

str. 49-55

preuzimanja: 459

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 291 Kb

str. 49-55

preuzimanja: 478

citiraj


Sažetak

Cilj ovoga rada bio je ispitati utjecaj fermentacije pomoću imobiliziranih stanica kvasca na aromu i senzorska svojstva destilata proizvedenih od dviju sorti smokve koje se uzgajaju u Republici Hrvatskoj (Petrovača bijela i Petrovača crna). Uzorci destilata proizvedeni su klasičnim postupkom i pomoću imobiliziranih stanica kvasca. Profil arome određen je pomoću GC/FID-a, a senzorska analiza provedena je prema njemačkome DLG modelu. Rezultati su pokazali da postupak s imobiliziranim stanicama kvasca daje destilate s višim udjelom etanola i nižim udjelima estera, ali bolje senzorske kvalitete. Taj postupak ima velik potencijal u proizvodnji visokokvalitetnih voćnih destilata.

Ključne riječi

imobilizirane stanice kvasca; smokva; destilat; aroma; senzorska svojstva

Hrčak ID:

182895

URI

https://hrcak.srce.hr/182895

Datum izdavanja:

7.6.2017.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.789 *