Skip to the main content

Review article

Dijetetski faktori u prevenciji nekih profesionalnih bolesti

Karel Rejsek ; Klinika za amedicinu rada Karlovog sveučilišta u Pragu


Full text: croatian pdf 9.926 Kb

page 277-287

downloads: 378

cite


Abstract

Prijedlozi za primjenu stanovitog sastava hrane u prevenciji nekih otrovanja i otrovanja industrijskim otrovima već su starijeg datuma. To su bili pojedinačni i potpuno zaboravljeni radovi. Nastali su samo iz eksperimentalnih zapažanja a dedukcija u praksi nije izvršena. Tek drugi svjetski rat sa svojim sistemom prehrambenih karata i uopće ograničenim davanjem životnih namirnica, pokrenuo je ponovno to pitanje te ga aplicirao djelomično u praksu. Odmah od početka rata bio je kod nas svim radnicima koji rade sa otrovima odobren dodatak od pola litre egaliziranog mlijeka dnevno. Sa malim izmjenama ta naredba vrijedi još i danas. Naredbom Ministarstva prehrane odobren je u zadnje vrijeme nadalje i posebni dodatak hrane liječničkom rentgenološkom osoblju. Oba ta dodatka nisu odobrena kao kalorični pridavak, nego su odobrena u namjeri da se radnicima pruže posebne životne namirnice, koje bi ih činile otpornijima prema noksi s kojom rade. Potrebno bi bilo podvrći ispitivanju te dodatke, eventualno i pojedine njihove sastojine, a iz rezultata povući praktične zaključke za planski dirigiranu prehranu. Neka pitanja možemo prodiskutirati kod trovanja sa hepatotoksičnim otrovima, osobito industrijskim, nadalje kod trovanja benzenom i njegovim homolozima i derivatima, kod patoloških promjena izazvanih rentgenskim i radiovim zračenjem, te konačno kod trovanja nekojim teškim kovinama čiji je metabolizam vezan uz izmjenu kalcija i fosfora.

Keywords

Hrčak ID:

188264

URI

https://hrcak.srce.hr/188264

Publication date:

18.12.1947.

Article data in other languages: english

Visits: 1.280 *