Skip to the main content

Review article

https://doi.org/10.18047/poljo.23.2.8

Očuvanje biorazličitosti crnih slavonskih svinja kroz proizvodnju i vrednovanje tradicionalnih mesnih proizvoda

Đuro Senčić ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agriculture in Osijek, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Croatia
Danijela Samac orcid id orcid.org/0000-0001-9277-3710 ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agriculture in Osijek, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Croatia


Full text: croatian pdf 216 Kb

page 53-58

downloads: 589

cite


Abstract

Crna slavonska svinja autohtona je hrvatska pasmina, polumasnoga tipa, nastala planskim križanjem krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Zbog niže proizvodnosti, potisnule su ju mesnate pasmine svinja. Za njeno očuvanje država daje i novčane poticaje. Dugoročno, očuvanje biorazličitosti crne slavonske svinje moguće je samo na ekonomskoj osnovi, kroz proizvodnju tradicionalnih mesnih proizvoda (kulen, šunka, slanina, čvarci, svježe meso) s dodanom vrijednošću. U tome pravcu, potrebno je standardizirati kvalitetu proizvedenih svinja i mesnih proizvoda, kako bi postali prepoznatljivi brend (marka) na domaćem i inozemnome tržištu.

Keywords

crna slavonska svinja; biorazličitost; tradicionalni mesni proizvodi

Hrčak ID:

191585

URI

https://hrcak.srce.hr/191585

Publication date:

20.12.2017.

Article data in other languages: english

Visits: 1.822 *