Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

https://doi.org/10.18047/poljo.23.2.8

Očuvanje biorazličitosti crnih slavonskih svinja kroz proizvodnju i vrednovanje tradicionalnih mesnih proizvoda

Đuro Senčić ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Hrvatska
Danijela Samac orcid id orcid.org/0000-0001-9277-3710 ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 216 Kb

str. 53-58

preuzimanja: 473

citiraj


Sažetak

Crna slavonska svinja autohtona je hrvatska pasmina, polumasnoga tipa, nastala planskim križanjem krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Zbog niže proizvodnosti, potisnule su ju mesnate pasmine svinja. Za njeno očuvanje država daje i novčane poticaje. Dugoročno, očuvanje biorazličitosti crne slavonske svinje moguće je samo na ekonomskoj osnovi, kroz proizvodnju tradicionalnih mesnih proizvoda (kulen, šunka, slanina, čvarci, svježe meso) s dodanom vrijednošću. U tome pravcu, potrebno je standardizirati kvalitetu proizvedenih svinja i mesnih proizvoda, kako bi postali prepoznatljivi brend (marka) na domaćem i inozemnome tržištu.

Ključne riječi

crna slavonska svinja; biorazličitost; tradicionalni mesni proizvodi

Hrčak ID:

191585

URI

https://hrcak.srce.hr/191585

Datum izdavanja:

20.12.2017.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.278 *