Skip to the main content

Review article

Čimbenici koji utječu na nastajanje hidrata kalcijeva oksalata in vitro

Ljerka Brečević
Damir Kralj


Full text: english pdf 1.197 Kb

page 127-136

downloads: 243

cite

Full text: croatian pdf 1.197 Kb

page 127-136

downloads: 999

cite


Abstract

Općenito uzevši, na proces taloženja iz prezasićenih otopina utječu fizikalno-kemijska svojstva tih otopina, hidrodinamički čimbenici piocesi miješanja reaktanata i taložnoga sustava, kao i prisutnost topljivih nečistoća u sustavu. Zbog važnosti procesa taloženja u brojnim područjima znanosti i tehnike, od izuzetnoga su značaja temeljna istraživanja tih procesa kao i međudjelovanja koja dovode do stvaranja taloga. Obzirom na činjenicu da su kalcijevi oksalati glavni sastojci mokraćnih kamenaca, njihovo izučavanje, kao i izučavanje fizikalno-kemijskih čimbenika koji dovode do njihovoga nastajanja jesu od posebnog značaja u području patološke mineralizacije. Kalcijevi oksalati tvore tri hidratna oblika od kojih je monohidrat (COM) termodinamički stabilan, dok su dihidrat (COD) i trihidrat (COT) metastabilni. Rezultate istraživanja utjecaja brojnih termodinamičkih i kinetičkih čimbenika, kao i potencijalnih inhibitora na nastajanje i transformaciju kalcijevih oksalata pri različitim eksperimentalnim uvjetima, prikazane u ovom pregledu, sadašnji su autori ostvarili i objavili tijekom 1980-ih.

Keywords

Kalcijev oksalat monohidrat, Kalcijev oksalat dihidrat, Kalcijev oksalat trihidrat, Aminokiseline, Kemijsko taloženje, Transformacija

Hrčak ID:

191918

URI

https://hrcak.srce.hr/191918

Article data in other languages: english

Visits: 2.380 *