Skip to the main content

Review article

Postupci proizvodnje, uzorkovanja i analize deterdženata

Anita Tarbuk orcid id orcid.org/0000-0002-4539-2103 ; University of Zagreb, Faculty of Textile Technology, Zagreb, Croatia
Tanja Pušić ; University of Zagreb, Faculty of Textile Technology, Zagreb, Croatia
Tihana Dekanić orcid id orcid.org/0000-0001-8822-9720 ; University of Zagreb, Faculty of Textile Technology, Zagreb, Croatia


Full text: croatian pdf 195 Kb

page 319-328

downloads: 2.986

cite


Abstract

U radu su opisani postupci proizvodnje deterdženata u praškastom, kapljevitom, gel i krutom obliku. Istaknuta je važnost uzorkovanja deterdženta u analizi, te su izdvojene metode analize tvari prema hrvatskim i svjetskim normama. Opisani su uvjeti stavljanja deterdženata na tržište, opći uvjeti proizvodnje, te prava, dužnosti i ovlasti nadležnih tijela u vezi s deterdžentima kroz nacionalni dokument Pravilnik o deterdžentima, koji je usklađen s Europskom komisijom.

Keywords

deterdženti; uzorkovanje; proizvodnja; analiza; norme

Hrčak ID:

192029

URI

https://hrcak.srce.hr/192029

Publication date:

7.10.2013.

Visits: 3.922 *