Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Postupci proizvodnje, uzorkovanja i analize deterdženata

Anita Tarbuk orcid id orcid.org/0000-0002-4539-2103 ; Sveučilište u Zagrebu, Tekstilno-tehnološki fakultet, Zagreb, Hrvatska
Tanja Pušić ; Sveučilište u Zagrebu, Tekstilno-tehnološki fakultet, Zagreb, Hrvatska
Tihana Dekanić orcid id orcid.org/0000-0001-8822-9720 ; Sveučilište u Zagrebu, Tekstilno-tehnološki fakultet, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 195 Kb

str. 319-328

preuzimanja: 2.986

citiraj


Sažetak

U radu su opisani postupci proizvodnje deterdženata u praškastom, kapljevitom, gel i krutom obliku. Istaknuta je važnost uzorkovanja deterdženta u analizi, te su izdvojene metode analize tvari prema hrvatskim i svjetskim normama. Opisani su uvjeti stavljanja deterdženata na tržište, opći uvjeti proizvodnje, te prava, dužnosti i ovlasti nadležnih tijela u vezi s deterdžentima kroz nacionalni dokument Pravilnik o deterdžentima, koji je usklađen s Europskom komisijom.

Ključne riječi

deterdženti; uzorkovanje; proizvodnja; analiza; norme

Hrčak ID:

192029

URI

https://hrcak.srce.hr/192029

Datum izdavanja:

7.10.2013.

Posjeta: 3.922 *