Review article
https://doi.org/10.17113/ftb.56.01.18.5491
Primjena mikrobnih enzima u prehrambenoj industriji
Sindhu Raveendran
; Centre for Biofuels, National Institute for Interdisciplinary Science and Technology
Binod Parameswaran
; Centre for Biofuels, National Institute for Interdisciplinary Science and Technology
Sabeela Beevi Ummalyma
; Institute of Bioresources and Sustainable Development
Amith Abraham
; Centre for Biofuels, National Institute for Interdisciplinary Science and Technology
Anil Kuruvilla Mathew
; Centre for Biofuels, National Institute for Interdisciplinary Science and Technology
Aravind Madhavan
; Rajiv Gandhi Centre for Biotechnology
Sharrel Rebello
; Communicable Disease Research Laboratory, St. Joseph’s College
Ashok Pandey
; CSIR-Indian Institute of Toxicology Research (CSIR-IITR)
Abstract
Uporaba enzima i mikroorganizama za pripremu hrane poznata je od davnina. S napretkom tehnologije razvijeni su novi enzimi specifičnih svojstava i širokog raspona primjene, te se neprestano traga za novim mogućnostima njihove uporabe. Bakterije, kvasci i gljivice te njihovi enzimi često se upotrebljavaju za pripremu hrane poboljšanog okusa i teksture, a ekonomski su isplativi. Mikrobni enzimi se koriste u većoj mjeri nego biljni i životinjski enzimi, i to zbog jednostavnije i jeftinije proizvodnje te njihove postojane kvalitete. U ovom se revijalnom prikazu raspravlja o najnovijim postignućima u tehnologiji proizvodnje enzima u prehrambenoj industriji. Naveden je opsežan popis enzima koji se koriste za obradu hrane, mikroorganizama iz kojih su proizvedeni, te je dan pregled njihove raznovrsne primjene.
Keywords
enzimi; prehrambena industrija; proizvodnja piva; pekarska industrija; bistrenje soka
Hrčak ID:
197363
URI
Publication date:
30.3.2018.
Visits: 27.392 *