Original scientific paper
https://doi.org/10.17113/ftb.56.01.18.5448
Poboljšanje svojstava α-amilaze iz bakterije Bacillus stearothermophilus delecijom aminokiselinskih ostataka arginina 179 i glicina 180
Yuanming Gai
; Tianjin Institute of Industrial Biotechnology, Chinese Academy of Sciences
Jingqi Chen
; Tianjin Institute of Industrial Biotechnology, Chinese Academy of Sciences
Shibin Zhang
; Key Laboratory of Systems Microbial Biotechnology, Chinese Academy of Sciences
Beiwei Zhu
; School of Food Science and Technology, Dalian Polytechnic University, National Engineering Research Center of Seafood
Dawei Zhang
; Key Laboratory of Systems Microbial Biotechnology, Chinese Academy of Sciences
Abstract
Proizveden je mutant AmySΔR179-G180 delecijom arginina (Arg179) i glicina (Gly180) u α-amilazi iz bakterije Bacillus stearothermophilus (AmyS) pomoću ciljane mutageneze, a radi poboljšanja njezinih svojstava. Amilaze AmyS i AmySΔR179-G180 eksprimirane su u bakteriji Bacillus subtilis i pročišćene taloženjem pomoću amonijeva sulfata, te su im opisana i uspoređena svojstva. Delecijom aminokiselina Arg179 i Gly180 poboljšala se termostabilnost α-amilaze AmySΔR179-G180, a vrijeme poluraspada pri 100 °C bitno se produljilo s 24 na 33 min. Osim toga, ova je amilaza otpornija na djelovanje kiselina i treba manje kalcija za održavanje aktivnosti. Sekrecijska svojstva rekombinantnog soja ispitana su šaržnom fermentacijom u fermentoru od 7,5 L, te je dobivena velika aktivnost α-amilaze. Postignuta je najveća aktivnost od 3300 U/mL i produktivnost od 45,8 U/(mL•h).
Keywords
α-amilaza; Bacillus subtilis; fermentacija; ciljana mutageneza; termostabilnost
Hrčak ID:
197370
URI
Publication date:
30.3.2018.
Visits: 1.791 *