Skip to the main content

Review article

Debljina i mikrobiota

Maja Bokan
Goran Hauser


Full text: croatian pdf 126 Kb

page 21-27

downloads: 1.785

cite


Abstract

Crijevna mikrobiota jest pojam koji se odnosi na cijelu populaciju mikroorganizama što koloniziraju određeno mjesto u probavnom traktu i uključuje ne samo bakterije već i druge mikrobe kao što su gljive, arheje, virusi i protozoe. Zdrava crijevna mikrobiota uglavnom se sastoji od Phyla firmicutes i bacteroidetes. Crijevna mikrobiota i njezina uloga u etiologiji debljine novo je područje istraživanja kojim se pokušava objasniti višak akumulacije energije u pretilih osoba, a može biti i potencijalni cilj terapeutske manipulacije za smanjenje skladištenja energije domaćina. Nekoliko je mehanizama predloženo kako bi se objasnila uloga crijevne mikrobiote u etiologiji pretilosti kao što su produkcija kratkolančanih masnih kiselina, stimulacija hormona, kronična upala niskog stupnja i sinteza specifčnih lipoproteina. Dokazi iz pokusa na životinjama sugeriraju da bi primjena probiotika mogla smanjiti dobiveni udio masti kao odgovor na prehranu s visokim udjelom masti (HFD). Pokazalo se da dodatak probiotika s Lactobacillus curvatus HY7601, Lactobacillus plantarum KY1032, Pediococcus pentosaceus LP28 i Lactobacillus rhamnosus GG utječe na smanjenje nastanka masnog tkiva i količine triglicerida u plazmi uz povećanje osjetljivosti na inzulin. Dokazi iz životinjskih i humanih studija upućuju na prijepore u određivanju uzročno-posljedičnog odnosa između crijevne mikrobiote i pretilosti.

Keywords

crijevna mikrobiota; debljina; probiotici

Hrčak ID:

199414

URI

https://hrcak.srce.hr/199414

Publication date:

26.4.2018.

Article data in other languages: english

Visits: 3.273 *