hrcak mascot   Srce   HID

Pregledni rad

Debljina i mikrobiota

Maja Bokan
Goran Hauser

Puni tekst: hrvatski, pdf (126 KB) str. 21-27 preuzimanja: 205* citiraj
APA 6th Edition
Bokan, M. i Hauser, G. (2018). Debljina i mikrobiota. Medicus, 27 (1 Debljina i ...), 21-27. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/199414
MLA 8th Edition
Bokan, Maja i Goran Hauser. "Debljina i mikrobiota." Medicus, vol. 27, br. 1 Debljina i ..., 2018, str. 21-27. https://hrcak.srce.hr/199414. Citirano 18.10.2019.
Chicago 17th Edition
Bokan, Maja i Goran Hauser. "Debljina i mikrobiota." Medicus 27, br. 1 Debljina i ... (2018): 21-27. https://hrcak.srce.hr/199414
Harvard
Bokan, M., i Hauser, G. (2018). 'Debljina i mikrobiota', Medicus, 27(1 Debljina i ...), str. 21-27. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/199414 (Datum pristupa: 18.10.2019.)
Vancouver
Bokan M, Hauser G. Debljina i mikrobiota. Medicus [Internet]. 2018 [pristupljeno 18.10.2019.];27(1 Debljina i ...):21-27. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/199414
IEEE
M. Bokan i G. Hauser, "Debljina i mikrobiota", Medicus, vol.27, br. 1 Debljina i ..., str. 21-27, 2018. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/199414. [Citirano: 18.10.2019.]

Sažetak
Crijevna mikrobiota jest pojam koji se odnosi na cijelu populaciju mikroorganizama što koloniziraju određeno mjesto u probavnom traktu i uključuje ne samo bakterije već i druge mikrobe kao što su gljive, arheje, virusi i protozoe. Zdrava crijevna mikrobiota uglavnom se sastoji od Phyla firmicutes i bacteroidetes. Crijevna mikrobiota i njezina uloga u etiologiji debljine novo je područje istraživanja kojim se pokušava objasniti višak akumulacije energije u pretilih osoba, a može biti i potencijalni cilj terapeutske manipulacije za smanjenje skladištenja energije domaćina. Nekoliko je mehanizama predloženo kako bi se objasnila uloga crijevne mikrobiote u etiologiji pretilosti kao što su produkcija kratkolančanih masnih kiselina, stimulacija hormona, kronična upala niskog stupnja i sinteza specifčnih lipoproteina. Dokazi iz pokusa na životinjama sugeriraju da bi primjena probiotika mogla smanjiti dobiveni udio masti kao odgovor na prehranu s visokim udjelom masti (HFD). Pokazalo se da dodatak probiotika s Lactobacillus curvatus HY7601, Lactobacillus plantarum KY1032, Pediococcus pentosaceus LP28 i Lactobacillus rhamnosus GG utječe na smanjenje nastanka masnog tkiva i količine triglicerida u plazmi uz povećanje osjetljivosti na inzulin. Dokazi iz životinjskih i humanih studija upućuju na prijepore u određivanju uzročno-posljedičnog odnosa između crijevne mikrobiote i pretilosti.

Ključne riječi
crijevna mikrobiota; debljina; probiotici

Hrčak ID: 199414

URI
https://hrcak.srce.hr/199414

[engleski]

Posjeta: 395 *