Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.33128/ag.79.5-6.1

UTJECAJ TOPLINE I MEHANIČKE SKARIFIKACIJE NA SKRAĆIVANJE DORMANTNOSTI ODABRANIH SORATA JEČMA

Ana Matković ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Željko Jukić ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Snježana Kereša orcid id orcid.org/0000-0003-4034-568X ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Klaudija Carović-Stanko orcid id orcid.org/0000-0002-8777-9875 ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska


Full text: croatian pdf 506 Kb

page 243-258

downloads: 471

cite


Abstract

Cilj ovog rada bio je utvrditi utjecaj tretmana zagrijanim zrakom i mehaničke skarifikacije na dormantnost sjemena odabranih dormantnih sorata ječma (Bc Vedran i Favorit) proizvedenog u dvije vegetacijske sezone (2015. i 2016. godina). U prvom pokusu sjeme dormantnih sorata tretirano je zagrijanim zrakom temperature 45°C tijekom 15 minuta i 30 minuta. Prvo utvrđivanje klijavosti u navedenim tretmanima započelo je 2. tjedna nakon žetve te se kasnije provodilo svakih 7 dana narednih 9 tjedana. U drugom pokusu sjeme dormantnih sorata ječma je tretirano mehaničkom skarifikacijom (ukolonjene su pljevice) te je utvrđivana klijavost u 2. tjednu nakon žetve. Rezultati istraživanja pokazuju kako su obje sorte bile dormantne 9 tjedana u prvoj godini istraživanja (2015.), i 8 tjedana u drugoj godini istraživanja (2016.). Tretman dormantnog sjemena ječma (Bc Vedran i Favorit) zagrijanim zrakom nije utjecao na skraćivanje dormantnosti. Prekidanje dormantnosti postignuto je mehaničkom skarifikacijom u obje godine i kod obje sorte (2015. i 2016.; Bc Vedran 100%, te 2015. i 2016.; Favorit 99%). Energija klijanja mehanički skarificiranog sjemena bila je veća nego energija klijanja kontrolnog sjemena u obje godine i kod obje sorte.

Keywords

ječam; skraćivanje dormantnosti; klijavost; tretmani

Hrčak ID:

202801

URI

https://hrcak.srce.hr/202801

Publication date:

29.6.2018.

Article data in other languages: english

Visits: 1.225 *