Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.15255/KUI.2017.048

Proizvodnja bioetanola iz kukuruznih oklasaka

Mirela Ivančić Šantek orcid id orcid.org/0000-0002-5935-6672 ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, 10 000 Zagreb, Croatia
Ines Zvonar ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, 10 000 Zagreb, Croatia
Sunčica Beluhan orcid id orcid.org/0000-0003-0138-6286 ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, 10 000 Zagreb, Croatia
Božidar Šantek orcid id orcid.org/0000-0001-9583-534X ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, 10 000 Zagreb, Croatia


Full text: croatian pdf 812 Kb

page 297-308

downloads: 500

cite


Abstract

Bioetanol je proizveden procesom istodobne saharifikacije i fermentacije (eng. Simultaneous saccharification and fermentation, SSF) s kvascem Saccharomyces cerevisiae na enzimskom hidrolizatu predobrađenih kukuruznih oklasaka. Istraživan je učinak trajanja predhidrolize kukuruznih oklasaka na učinkovitost procesa proizvodnje bioetanola te je uspoređen s konvencionalnim procesom SSF. Dvije smjese komercijalno dostupnih enzima rabljene su za hidrolizu sirovine; prva je sadržavala Celluclast 1.5L (Sigma) i β-glukozidazu (Carl Roth), a druga smjesa Celluclast 1.5L (Sigma) i Viscozyme L (Sigma).
Dva dana predhidrolize imala su pozitivan učinak na prinos bioetanola, dok je dulje trajanje predhidrolize smanjilo prinos bioetanola. Najveća koncentracija etanola od 41,24 g dm–3 postignuta je u procesu SSF uz dva dana predhidrolize koja je iznosila 63,15 % teoretskog iskorištenja izračunatog na neobrađeni kukuruzni oklasak. Najveća ukupna produktivnost procesa od 0,36 g dm–3 h–1 postignuta je konvencionalnim SSF-om uz enzimsku smjesu koja je sadržavala Celluclast 1.5L (Sigma) i Viscozyme L (Sigma). Koncentracija etanola iznosila je 36,6 g dm–3, što je 56,02 % teoretskog prinosa etanola na neobrađeni kukuruzni oklasak.


Ovo djelo je dano na korištenje pod licencom Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.

Keywords

kukuruzni oklasci; bioetanol; celulaze; istodobna saharifikacija i fermentacija; predhidroliza

Hrčak ID:

203658

URI

https://hrcak.srce.hr/203658

Publication date:

16.7.2018.

Article data in other languages: english

Visits: 1.570 *