Original scientific paper
https://doi.org/10.15255/KUI.2018.020
Utjecaj pH na nastajanje kompleksa L-histidina i bakra
Mateja Drulak
; Department of Chemistry, University of Osijek, Cara Hadrijana 8A, 31 000 Osijek, Croatia
Anamarija Stanković
orcid.org/0000-0001-5090-0435
; Department of Chemistry, University of Osijek, Cara Hadrijana 8A, 31 000 Osijek, Croatia
Martina Medvidović-Kosanović
orcid.org/0000-0002-9887-9169
; Department of Chemistry, University of Osijek, Cara Hadrijana 8A, 31 000 Osijek, Croatia
Abstract
Ispitivan je nastanak kompleksa L-histidina i bakra u omjeru 1 : 1 u području pH od pH = 4 do pH = 10. Istraživanja su provedena u elektrokemijskoj ćeliji, gdje je kao radna elektroda upotrijebljena elektroda od staklastog ugljika, kao referentna Ag/AgCl elektroda te kao protuelektroda platinska žica. Utvrđeno je da kompleks bakra i histidina nastaje u području od pH = 6 do pH = 10 te da se oksidacijski potencijal metalnog iona u kompleksu negativira s povećanjem pH. Struja oksidacijskog strujnog vrha raste do pH = 8 te nakon toga opada, dok se potencijal oksidacijskog strujnog vrha linearno smanjuje s povećanjem vrijednosti pH.
Ovo djelo je dano na korištenje pod licencom Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Keywords
bakar; ciklička voltametrija; diferencijalna pulsna voltametrija; L-histidin
Hrčak ID:
207060
URI
Publication date:
14.12.2018.
Visits: 1.527 *