Original scientific paper
https://doi.org/10.17113/ftb.56.03.18.5318
Ekstrakcija ulja lanenih (Linum usitatissimum) sjemenki pomoću različitih otapala
Guilherme Sabadin Piva
; Department of Food Engineering, URI Erechim, Av. Sete de Setembro 1621, 99700-000, Erechim, RS, Brazil
Thiago André Weschenfelder
; Department of Food Engineering, URI Erechim, Av. Sete de Setembro 1621, 99700-000, Erechim, RS, Brazil
Elton Franceschi
; Colloidal System Research Center (NUESC), Research and Technology Institute (ITP), Tiradentes University (UNIT), 49032-490, Aracaju, SE, Brazil
Rogério Luis Cansian
; Department of Food Engineering, URI Erechim, Av. Sete de Setembro 1621, 99700-000, Erechim, RS, Brazil
Natalia Paroul
; Department of Food Engineering, URI Erechim, Av. Sete de Setembro 1621, 99700-000, Erechim, RS, Brazil
Clarice Steffens
; Department of Food Engineering, URI Erechim, Av. Sete de Setembro 1621, 99700-000, Erechim, RS, Brazil
Abstract
U ovom je radu okarakterizirano ulje lanenih sjemenki dobiveno različitim postupcima ekstrakcije (pomoću heksana, subkritičnog propana i stlačenog etanola), a dobiveni rezultati uspoređeni su s vrijednostima komercijalnog hladno prešanog lanenog ulja. Eksperimentalni dizajn upotrijebljen je za procjenu utjecaja temperature i pritiska na ekstrakciju ulja pomoću propana i etanola. Esencijalne masne kiseline ispitane su pomoću plinske kromatografije. Nisu utvrđene bitne razlike između udjela ω-3, 6 i 9 masnih kiselina u lanenom ulju dobivenom različitim postupcima ekstrakcije, samo je kiselost lanenog ulja dobivenog pomoću subkritičnog propana (0,956 %) bila bitno različita. Ekstrakcijom pomoću organskog otapala (Soxhlet) dobiven je prinos od 36,12 %. Ekstrakcijom pomoću subkritičnog propana pri 107 Pa i 40 °C tijekom 1,5 h dobiven je bolji prinos (28,39 %) nego pomoću stlačenog etanola (8,05 %) pri sličnim uvjetima. Esktrakcija ulja lanenih sjemenki pomoću subkritičnog propana je ekonomski isplativa, s troškovima proizvodnje od 124,58 US/L. Rezultati potvrđuju da se ekstrakcijom pomoću subkritičnog propana može proizvesti laneno ulje pri umjerenoj temperaturi i tlaku, bez gubitka kakvoće i smanjenja udjela ω-3, 6 i 9 masnih kiselina.
Keywords
laneno ulje; masne kiseline; ekstrakcijski prinos; metode ekstrakcije; kakvoća ulja
Hrčak ID:
207636
URI
Publication date:
30.9.2018.
Visits: 2.832 *