Skip to the main content

Review article

https://doi.org/10.1515/aet-2018-0013

Izazovi integriranja održivog vinogradarstva u vinski turizam - primjeri iz Slovenije i inozemstva

Marko Koščak ; Fakultet za turizam, Sveučilište u Mariboru


Full text: croatian pdf 1.520 Kb

page 197-211

downloads: 877

cite


Abstract

Na sve konkurentnijem turističkom tržištu, vino i enogatronomija postaju ključni elementi u razvoju turističkih proizvoda u regijama u kojima se uzgaja vinova loza, u Sloveniji i inozemstvu. Prijašnja je tvrdnja da se niti jedan oblik regionalnog turizma ne može razviti bez vina, međutim, iz današnje perspektive ta je tvrdnja pretjerana. Ipak, enogastronomija integralan je dio mnogih suvremenih turističkih proizvoda. Kao takva, ona vezuje tradiciju, povijest i naslijeđe te također unaprijeđuje prepoznatljivost destinacije koja nudi moderne proizvode vinskog turizma. Globalno gledajući, vinski turizam raste,
a i prognoze za njegovu budućnost su obećavajuće. Srž proizvoda vinskog turizma jest spoj vina i hrane, odnosno enogastronomski ili kulinarski doživljaj, te praćenje novih trendova. Trend je objediniti ovaj segment turističkih usluga, posebice kroz aktivnosti slobodnog vremena i relaksacije u odabranoj destinaciji. Hrana i vino tako postaju dio kulturnog doživljaja posjećene destinacije i jednako su iskustveno značajni kao posjet muzeju ili koncertu, ili mogu činiti jednaku komponentu u takvom aranžmanu.

Keywords

vinski turizam; enogastronomija; turistička destinacija; Slovenija

Hrčak ID:

212044

URI

https://hrcak.srce.hr/212044

Publication date:

11.12.2018.

Article data in other languages: english

Visits: 2.261 *