Review article
https://doi.org/10.1515/aet-2018-0013
Izazovi integriranja održivog vinogradarstva u vinski turizam - primjeri iz Slovenije i inozemstva
Marko Koščak
; Fakultet za turizam, Sveučilište u Mariboru
Abstract
Na sve konkurentnijem turističkom tržištu, vino i enogatronomija postaju ključni elementi u razvoju turističkih proizvoda u regijama u kojima se uzgaja vinova loza, u Sloveniji i inozemstvu. Prijašnja je tvrdnja da se niti jedan oblik regionalnog turizma ne može razviti bez vina, međutim, iz današnje perspektive ta je tvrdnja pretjerana. Ipak, enogastronomija integralan je dio mnogih suvremenih turističkih proizvoda. Kao takva, ona vezuje tradiciju, povijest i naslijeđe te također unaprijeđuje prepoznatljivost destinacije koja nudi moderne proizvode vinskog turizma. Globalno gledajući, vinski turizam raste,
a i prognoze za njegovu budućnost su obećavajuće. Srž proizvoda vinskog turizma jest spoj vina i hrane, odnosno enogastronomski ili kulinarski doživljaj, te praćenje novih trendova. Trend je objediniti ovaj segment turističkih usluga, posebice kroz aktivnosti slobodnog vremena i relaksacije u odabranoj destinaciji. Hrana i vino tako postaju dio kulturnog doživljaja posjećene destinacije i jednako su iskustveno značajni kao posjet muzeju ili koncertu, ili mogu činiti jednaku komponentu u takvom aranžmanu.
Keywords
vinski turizam; enogastronomija; turistička destinacija; Slovenija
Hrčak ID:
212044
URI
Publication date:
11.12.2018.
Visits: 2.261 *